Обредно варено жито
Храната, която символизира възкресение   Както житеното зърно остава в земята, за да се възроди, така и душите възкръсват за нов живот – такава е символиката на обредното ястие варено жито, популярно някъде и като коливо, което по стара традиция се приготвя на Задушница.   Необходими продукти: 1 кг жито (грухана пшеница), 7- 8 с. л. пудра захар, 150 г орехови ядки, щипка-две сол, кора
Капама от Банско
Оригинална рецепта от националната кухня за празничната трапеза   Приготвянето на капама по банска рецепта си е цял ритуал – изисква много продукти и време, но какво по-подходящо ястие за празничен ден?! В Банско то се приготвя от няколко вида месо на големи празници, сватби и събирания на много хора. Необходими продукти: 1 кокошка или заек или пиле, 200 г кървавица, 200 г сланин
Холандска рецепта за сарми с китайско зеле
Сармите стават чудесно и постни, и с месо   Макар да го консумираме предимно в салати в прясно състояние, крехкото китайско зеле е много добро и за готвене. То се отличава с нежен вкус и е изключително полезно заради големите количества натрий, калий, калций и почти всички витамини, съдържащи се в него. Холандците го приготвят по различни начини, включително и като пюре, в комбина
Идеалното предястие - печена целина и пащърнак със зехтин
Полезна и разтоварваща рецепта, с която можете да изненадате гостите си   Това предястие е не само много полезно, защото е от пресни зеленчуци, пълни с полезни съставки, разтоварва от месните продукти и същевременно засища, но и е чудесно предложение за гостите ви – разнообразява всяка трапеза. Още един плюс: приготвя се изключително лесно. Необходими продукти: 1 глава целина
Нестандартни специалитети с яйца
Лесни рецепти с прясно и кисело мляко   Яйца с кисело мляко Необходими продукти: 6 яйца, 250 г кисело мляко, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 картоф, няколко стръка магданоз, 100 мл месен бульон, 20 мл червено вино, кимион, млян черен пипер, сол   Приготвяне: Сипете в тенджера бульона, виното, добавете лука, скилидките чесън и картофа, нарязани на едро, ситно нарязания магданоз, кимиона и