Обредно варено жито
Храната, която символизира възкресение   Както житеното зърно остава в земята, за да се възроди, така и душите възкръсват за нов живот – такава е символиката на обредното ястие варено жито, популярно някъде и като коливо, което по стара традиция се приготвя на Задушница.   Необходими продукти: 1 кг жито (грухана пшеница), 7- 8 с. л. пудра захар, 150 г орехови ядки, щипка-две сол, кора
Сгответе със Сандра: Три шоколадови десерта от МАМА
Торта „Негърче” с шоколадова глазура, шоколадов сладкиш с кафе и какао и домашни бонбони от бисквити, масло и какао Удоволствия по женски с лицето на кулинарната рубрика "Хапка свежест" Сандра Алексиева:   "Наближава денят на жената, а според обичаите в моето семейство, това е не само празник на майката, но и на нейните дъщери. Като дете на този ден заедно със сестра
Капама от Банско
Оригинална рецепта от националната кухня за празничната трапеза   Приготвянето на капама по банска рецепта си е цял ритуал – изисква много продукти и време, но какво по-подходящо ястие за празничен ден?! В Банско то се приготвя от няколко вида месо на големи празници, сватби и събирания на много хора. Необходими продукти: 1 кокошка или заек или пиле, 200 г кървавица, 200 г сланин
Шоколадов десерт, който цъфти като цвете
Сладкото изкушение прилича на топка, която „разцъфва“, щом в чинията се излее топъл крем – вижте го!   Португалският готвач Хоаким Суса направи магически шоколадов десерт!  На пръв поглед сладкото изкушение прилича на топка, но когато налеете топъл крем в чинията, то разцъфва като цвете.   Вижте видеото! https://www.youtube.com/watch?v=zP9rmPwnFlg Суса работи в ресторант Ipsylon в хоте
Панакота с горски плодове
Как се постига нежният вкус на италианския десерт   В превод панакота означава "варен крем" и за да приготвите този възхитителен десерт, типичен за Северна Италия, ви трябват сметана, захар, ванилия... Доста е калоричен, но има нежен вкус и понякога е хубаво да се поглезим с него!   Необходими продукти: 1 литър течна сметана, 150 г малиново сладко, 20 г желатин, 20 цели горски плод