Рецептите на баба Марина: тиганици и гьозлеме

2015-08-14 18:57:34, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Ястия

Традиционни закуски, които се поднасят на Голяма Богородица

За празника Голяма Богородица – 15 август в националната кухня има специални рецепти, които се приготвят от поколения. А баба Марина от Созопол правеше още по-специални: хем съвсем лесни и с малко продукти, хем много изкусно приготвени. Тя ги поднасяше не само на празник, а всяка събота или неделя, когато й ходехме на гости. Детството има вкус на бабините закуски...

Тиганиците са различни от по-дебели и по-пухкави от палачинките, но по-тънки и не толкова мазни като мекици, просто са сладко-солени питки, които сякаш се топят в устата!

Необходими продукти: 5 яйца, 200 г брашно, 150 мл олио, 100 г сирене, 100 г мед, 250 мл вода

Приготвяне: Разбъркайте яйцата, брашното и водата, докато се получи гладка каша и пускайте по един черпак от тази смес в сгорещеното олио. Изпържените от двете страни тиганици вадете с вилица и ги поднасяйте топли със сирене и мед.
Време за приготвяне: 30 минути


Гьозлемето е типично ястие за турската кухня и много популярно по нашето южно Черноморие. То е различно от баницата и палачинката със сирене и ако се приготви правилно, е страхотно за закуска, с плънка от сирене и по желание – и с праз лук.

Необходими продукти: 200 г сирене, 450 г брашно, 4 щипки сол, 2 щипки захар, 1 стрък праз лук, 250 мл топла вода.

Приготвяне: Омесете тесто от брашното, солта, захарта и топлата вода, оставете го за около половин час, след това отново го размесете и оформете 5-6 топки. Всяка от тях разстелете на тънка кор, поръсете с натрошено сирене и ситно нарязан праз и завийте на рулца. Оставете ги отново и точно, преди да сложите рулото в сгорещен тиган с малко мазнина или на сач, го разточете още малко. Гьозлемето трябва да бъде тънко, но да не се скъса. Пече се и от двете страни, като всеки път се маже с по малко мазнина.

Съвет: Можете да приготвите гьозлемето и без да го навивате - ако разточите много тънка кора с правоъгълна форма, наръсите с плънката в едната половина, прихлупите, разточите отново и изпечете от двете страни.
Време за приготвяне: 45 минути
НИЯ
Снимки: pinterest.com

Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите