Символите край нас: феникс, дракон, еднорог, божур...

2015-05-29 21:58:35, публикувано от Румяна Николова в / МИСли / МИСтика

Потапяме се в океана на китайските символи

 
Някои от многото китайски символи са завзели целия свят, понесени от вятъра на фън шуй. Други пазят ревниво китайското си гражданство и адрес, на който продължават да играят важна роля, но могат да обяснят представите на този народ за света.

Колко сложни са китайските символи може да се усети дори само при един от най-популярните – феникса.

Всяка от частите на тази митична птица, наричана в Китай фънхуан, има различно значение: главата олицетворява небето, очите – слънцето, гърбът – луната, крилете – вятъра, краката – земята, опашката – планетите. Тялото на птицата представя също словото, главата й – добродетелта, крилата й – дълга, гърбът й – благоприличието, коремът й – вярата и гърдите й – милосърдието.

Перата пък са оцветени в основните цветове, които изразяват конфуцианските достойнства: лоялност, честност, благоприличие, справедливост.
Фениксът олицетворява съюза на двете основни начала ин и ян, защото постепенно в единния му образ са се слели мъжката птица фън и женската хуан. Представя също и властта, изпратена от Небето на императрицата, така както драконът символизира императорската.

Символът, с което най-често свързваме Китай, е драконът. Той е едно от първите неща, които ни идват на ум, щом се спомене тази страна и отдавна е приел ролята на нейна емблема. Неговите стилизирани изображения украсявали още древните бронзови съдове.
В митичното същество са събрани девет животни. То има тяло на змия, рога на елен, очи на заек, глава на прасе, кон или камила, уши на крава, корем на жаба, люспи на шаран, нокти на ястреб и лапи на тигър. Драконът се смята за най-върховното същество. Може да живее в моретата, да лети в небесата и да се свие на кълбо на земята под формата на планина. В пълен контраст със западната митология обаче, където се срещат змейове и лами, в Китай драконите рядко се представят като зли същества. Те вдъхват страх, но са смятани за добри и справедливи същества, носители на богатство и късмет.
Драконите в китайската митология не бълват огън като нашите змейове, а вода и перли, защото в Древен Китай го приемали най-вече като божество на водните стихии и го свързвали с дъждовните облаци. Заради тази своя „кръвна връзка” с водата, драконите се явяват като статуи по традиционните китайски покриви, готови да предизвикат дъжд, ако сградата пламне.
Още преди II в. пр. Хр. четирите посоки на света били представяни чрез четири звездни животни – Драконът за Изток, Птицата за Юг, Тигърът за Запад и Костенурката за Север. Всяко животно има собствен цвят: за Дракона това е зеленото на Пролетта, за Птицата – червеното на Огъня, за Тигъра – блестящото бяло на метала (на плугове или мечове) през Есента и за Костенурката – черното на нощта или Водата. Преди да бъдат възприети тези Четири звездни емблеми обаче, е имало само три и драконът отново бил една от тях наред с Птицата Фън или Феникс и Еднорогът.
 
Цилин или Еднорогът също е много почитано митично същество, чийто образ се свързва с благополучието. Според поверието той се появява само тогава, когато държавата се ръководи в мир от мъдър и справедлив управник и народът благоденства. Хората вярвали, че Еднорогът може да донесе в семейството наследник, но само ако то се е прославило с добри дела. Затова в традиционни картини изобразяват Цилин, носещ в дома бебе.

За разлика от другите вещени животни от Четворката, Костенурката не е митично същество, но е дарена със завидно дълголетие и се смята за най-мъдрия представител на животните. Образът й станал символ на високо обществено положение, по-късно с него започнали да украсяват сгради и сега бронзовите костенурки по дворци и храмове са излъскани до блясък от стотиците ръце, които ги галят, за да получат благословия за дълголетие.
 
От двете страни на портите често стоят на стража статуи на лъвовеживотни, способни да гонят нечистите сили и символ на влиятелност и високо обществено положение в Китай.
 
Тигърът като въплъщение на сила, мъжество, свободолюбивост и войнственост също гони нечистите сили. Съществувал даже обичай на бебето да ушиват шапчица като тигрова глава и да му я слагат на стотния ден от раждането, за да го пази от болести и то да расте здраво.
Днес символиката на могъщите животни и особено на дракона продължава да живее в сърцата, в празниците и всекидневието на китайците.


В дълбока древност е роден и популярният символ ин и ян, израз на схващането за света като резултат от непрекъснатото взаимодействие на две противоположни сили. Различните им взаимодействия, изразени в 64-те хексаграми, залягат в магически диаграми, които се възприемат като талисмани с мощно въздействие върху духа.

Правилното разположение на двете сили в символа ин и ян обаче е много важно, защото когато е сгрешено, има подчертано негативно въздействие. Правилно е знакът да се върти на дясно и тъмната сила да е отдолу. В противен случай той активира тъмните сили.


Почти всяко животно, растение, цвете, минерал, цвят, форма, число в Китай е натоварено със значение. Прасковата е символ на дълголетие, божурътна богатство и чест, хризантемата е знак за горд и независим характер, борът - на устойчивост, а когато е изобразен заедно с червеноглав жерав, се превръща в пожелание за дълъг живот.

Нефритът дарява безсмъртие, кратунката предвещава много наследници, символ на плодовитостта е и нарът, а от раковините се долавя гласът на Буда.


Пергаментовите чадъри пазят сезоните от бури и наводнения, в мускалчетата е скрита мъдростта...


Двойка патици мандаринки пък са олицетворение на сговор и вечна любов, на съпружеско щастие, защото щом се чифтосат, тези птици остават неразделни цял живот.
 
Много символни значения са произлезли от еднаквото произношение на различни йероглифи. Йероглифът „риба” се изговаря като йероглифа „изобилие”, затова веднага ще се досетите какво означава рибата. Поради такова сходство бамбуковото стъбло е олицетворение на скромността, а колянцето на стъблото – на вярност към моралните устои.


Изображението на прилеп служи като алегория на щастието, защото двата йероглифа звучат еднакво. При сватба посипват младоженското ложе с плодове на няколко растения и семена на лотос, защото съчетани, техните названия оформят пожелание за раждане на наследник. А йероглифът „радост” тогава се изписва сдвоен и това благославящо изображение се нарича „двойно щастие”.
 
Диамантът символизира чистия ум. Камбаната е образ на пустотата и празнотата, но това няма негативна окраска, а напротив – означава безкрайна откритост, място, където може да се трупа мъдрост.

Красивият лотос е един от символите на учението на Буда, защото, устремен към светлината, той излиза от тинята чист и неопетнен. Във фън шуй това е цветето на радостта, емблема на духовния потенциал.
 
Мечката означава смелост и сила, и когато поставят образ на това животно на входа на дома си, китайците вярват, че си осигуряват ефективна защита срещу крадци.
 
Слонът също символизира сила и закрила, а също и мъдрост.
 
Конят е олицетворение на бързина и издръжливост, както и на радост от живота, оптимизъм и добра репутация.
 
Пеперуди в спалнята пък се препоръчват за подобряване на романтични взаимоотношения и за благоприятна промяна в живота на самотните хора.


Много обичан символ на късмета е трикраката жаба с монета в устата. Най-често тя е изобразена седнала на пиедестал от монети със символа ин и ян. Китайците вярват, че тя носи богатство и успех.
 
Бикът представлява надеждност и спокойна сила и е символ на дълъг и ползотворен, стабилен и устойчив живот.


И паунът привлича късмет и успех. Между другото, перата на тези забележителна птица действали не по-лошо от нея самата, твърдят познавачите.
 
Много от китайските символи вече са познати покрай навлизането на фън шуй и у нас. Амулетите на това изкуство, с чиято помощ се привлича защита от лоши въздействия и се хармонизират енергиите, се продават навсякъде по света. Много хора носят в портмонета и чанти три монети вързани с червена панделка, за да привлекат богатство. Аквариум с живи рибки, зелени растения, бамбукови флейти и чанове, камбанки, красиви пейзажи, вази с цветя се поставят в определените за различни сфери от човешкия живот сектори на дома, за да донесат любов, успешна кариера, благоденствие и семейно щастие – всичко, към каквото може да се стреми човек.

Символите край нас:
какво означава лампата
 
Румяна Николова
Снимки: Николай Генов и pinterest.com
 
      
Сподели
Етикети: МИСли / МИСтика /
Коментирай
Покажи коментарите