101 отбивки за напреднали - откъс

2017-12-06 17:09:11, публикувано от Слава Зарева в / Приключения / Места / Къде

Водопади, тракийски светилища, крепости и антични градове оживяват в цветната трета книга от хитовата поредица

 
След като 101 отбивки на звездния екип Иван Михалев и Елина Цанкова се превърна в най-продаваното издание през 2015 г., успеха им последваха и "Нови 101 отбивки", а отбивките станаха достъпни и за англоговорящи пътешественици с „101 Byways“. Сега Иван Михалев и Елина Цанкова се завръщат с нова ударна доза адреналин.

В новата, трета (и последна) книга от поредицата пътеводители до малко познати места в България – е истинско предизвикателство за всички, които носят в себе си авантюристичен дух.
Ако не ви е страх от непознати маршрути до пещери, водопади, природни феномени и скални манастири, до които няма нито табели, нито маркировка, а понякога даже и пътеки, то тази книга е за вас.

Защото най-интересните открития винаги са встрани от отъпканите пътища.

Освен невероятни цветни фотографии, пресъздаващи очарованието на българската природа, в "101 отбивки за напреднали" авторите предлагат и точни упътвания до 26 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви, параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Както и в предните издания, в тази книга няма да откриете скрити реклами на хотели и заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи.

Откъс

Казашко

 
 

Ако искате да се насладите на красиви морски залези, елате във варненското село Казашко. То се намира само на 6 км от морската столица, в близост до Западната промишлена зона на града. Селото има уникално местоположение – разположено е на северния бряг на Варненското езеро и е истински малък оазис сред пристанищни терминали, заводи и складове.

Селото е не само притегателна точка за рибарите, то е малък рай и за фотографите. Тук могат да се снимат едни от най-добрите залезни пейзажи по Черноморието. Освен залязващо слънце над водата селото предлага и красиви предни планове – лодки и рибарски кейове, които се врязват дълбоко навътре във Варненското езеро. Всичко, за което може да мечтаете, ако фотографията е ваша страст.

Дори и да не ви интересуват снимките, елате тук привечер, за да се насладите на вълшебните гледки. Районът около селото е защитена територия, включена в „Натура 2000“. Има обширни площи с тръстика, много птици и красиви гори.
 
Любопитно
Повечето варненци знаят Казашко като „руското село“. Причината – преди 300 години тук са се заселили много руснаци, които са християни старообрядци. По онова време старостилството (древно православие) е било едно от най-големите религиозни течения на територията на тогавашна Русия.

Старообрядците били прокудени след започналите религиозни реформи от Патриарх Никон по времето на Петър Велики. Търсейки спасение за вярата си, част от тях се заселват в покрайнините на Варна – в т.нар. Казашка махала, призната за населено място с указ на цар Фердинанд. През 50-те години на миналия век получава статут на село и е прекръстено на Казашко.
 
Любопитно
През Седмицата на морето във Варна, която се провежда традиционно през август, с. Казашко празнува Деня на моряка и рибаря. В този ден местните обличат разноцветни казашки носии и създават празнична атмосфера с пъстри  багри и музика. Датата се мени всяка година, но обикновено е няколко дни преди Голяма Богородица (15 август).
 
Как да стигнете
Ако тръгвате от центъра на Варна, преди Аспаруховия мост трябва да поемете на запад – в посока Западна промишлена зона и Девня. Карайте само направо и на 6 км от Варна ще видите отбивката за Казашко.
 
Виж още
Морската градина на Варна
Побитите камъни
Музей на мозайките – Девня
Скален манастир – с. Аврен
 
Фотосъвет
За да направите красиви залезни снимки, ви е нужен статив. Използвайте рибарските кейове и лодки за преден план. Най-добрият момент за снимки е, след като слънцето се скрие напълно зад хоризонта. Настройте апарата на ниска скорост. Така дори и да има вятър и вълни, морската повърхност ще изглежда равна, а облаците ще се размажат и ще придадат динамика в  кадъра.

Повече информация относно проекта на Иван Михалев и Елина Цанкова търсете във фейсбук.
Източник: "Сиела"
 
 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите