11 интересни салати за лятото

2015-06-04 09:39:57, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Салати

Обогатете готварската си колекция с полезни, вкусни и засищащи кулинарни шедьоври

Тези, които мислят, че салатите са скучни, просто не знаят как да ги приготвят. В действителност, при умело дозиране на съставките, всички видове салата имат неповторим и интересен вкус, засищат глада, да не говорим колко са полезни с богатото си съдържание на витамини и всички видове хранителни вещества. Представяме ви колекция от 11 вида салати, с които ще обогатите своето лято!
Всички продукти са за 3-4 порции и най-сложната салата ще бъде готова за 40 минути - останалите се правят по-бързо!

Азиатска салата с броколи и фъстъчен сос


Стоплете в тенджера вода, и когато заври, добавете почистената и накъсана на розички 1 глава броколи, и я бланширайте за 30-ина секунди. След това прецедете от водата и поставете в дълбока купа. Когато се охладят, добавете към тях останалите съставки: 1 чаша соеви ядки, 1/2 чаша тънко нарязан зелен лук, 1/2 чаша фъстъци, сусам. За соса смесете 1/4 чаша фъстъчено масло, 1 супена лъжица оризово вино или оцет, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица мед, 1/8 чаена лъжичка сусамово масло и 1-2 супени лъжици гореща вода. Изсипете соса в сместа от броколи, разбъркайте и сервирайте.
 
Топла салата с домати и карфиол

Загрейте фурната. В голяма купа смесете следните продукти: измита и нарязана на ситно 1 глава карфиол, 1/4 чаша зехтин, 1 супена лъжица сос табаско, 1 супена лъжица лимонов сок, 1/2 чаена лъжица сос Уорчестър и 1/4 чаена лъжичка сол, така че карфиолът да се напои добре. Изсипете всичко в тавичка и запечете във фурната за 20-30 минути до златисто кафяво.
За соса смелете в блендер 3-4 сушени домата, 1 чаша портокалов сок, 3 супени лъжици зехтин, оцет и кетчуп на вкус, 1 супена лъжица лимонов сок, 2 счукани скилидки чесън и 2-3 зрънца карамфил, 1 чаена лъжичка сос табаско, 1/2 чаена лъжичка сол и 1/2 чаена лъжичка сос Уорчестър.
Върнете запечения карфиол в купа, добавете 4-5 запържени чери доматчета, 1/2 лъжичка червен пипер, 50 г крема сирене, няколко стръка див лук и залейте със соса.
 
Солено-сладка салата от краставици и ягоди

В голяма купа смесете 2 големи краставици, нарязани в спираловидна форма, и 4 чаши ягоди, нарязани на кръгчета. Поръсете сместа с ронливо сирене фета, семена от мак и сервирайте.
 
„Паста“ от тиквички

Нарежете 3 тиквички на ивици, тънки като спагети и ги топнете във вряща вода за 2 минути, за да омекнат. Поставете „спагетите“ в средно голяма купа и добавете 3 домата, нарязани на ситно. За соса смелете в блендер 1/2 обелено авокадо, 1/2 връзка магданоз, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка зехтин, 1 чаена лъжичка сушен босилек, шепа натрошени орехови ядки. Изсипете соса в сместа от тиквички и домати и поднесете салатата охладена.

Моркови с ябълки и джинджифил

Смелете в кухненски робот или настържете 4 моркова и 1 ябълка. Обелете джинджифила и го настържете на ренде (около 2 супени лъжици). Нарежете 1 връзка зелен лук. Сложете всичко в купа и го смесете с натрошени орехи (1/4 чаша). За соса смесете 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица кленов сироп, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус. Изсипете върху морковената смес и оставете да престои около 30 минути.

Брюкселско зеле с бекон

Нарежете 10-ина зелчици на много тънки филийки. На сух тиган запечете 1 чаша орехови ядки. Извадете ги от тигана и ги добавете към брюкселското зеле, добавете и нарязания на тънко бекон – около 100 г, шепа стафиди и разбъркайте. Направете дресинг от 3/4 чаена лъжичка дижонска горчица, 2 супени лъжици кленов сироп, 3 супени лъжици ябълков оцет, 4 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус. Залейте салатата и сервирайте.

Салата с домати, зелен фасул и маслини

Смесете дресинг от 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица кокосово масло, 1/2 чаена лъжичка рибна паста, 1/2 чаша ябълков оцет, 1/2 чаша зехтин, 1,5 супена лъжица изсушена мащерка, сол и черен пипер на вкус.
В голям тиган сипете 1 супена лъжица кокосово масло и когато се загрее, пригответе в него следните продукти: 300 г измит, почистен и нарязан на две зелен фасул, 7-8 чери доматчета и 20-ина почистени от костилките маслини. Задушавайте, докато зрънцата на зеления фасул потъмнеят, и люспите на доматите започнат да се отделят. Отстранете от котлона и овкусете с дресинга.

Салата от ряпа

Почистете 2 глави бяла ряпа от кората и нарежете на много тънки филийки. Останалите съставки, които да смесете с ряпата в купа са: 1/2 ч. л. червен пипер, 1 супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжичка сол, нарязани на ситно няколко стръка зелен лук и счукана скилидка чесън. Добавете към сместа 1,1/2 супена лъжица бял оцет, разбъркайте добре и сервирайте.

Салата от пресни картофи

Сварете 1/2 кг картофки, нарязани на половина в подсолена вода, и ги сложете в купа. Добавете ситно нарязани по ½ връзка магданоз и копър, 5-6 чери доматчета, нарязани на половина, и разбъркайте.
За соса смесете 1/2 чаша ситно нарязани ядки кашу, 2 супени лъжици дижонска горчица, 1/4 чаена лъжичка чили, 2 скилидки чесън, сокът от 2 лимона и малко вода. Разбъркайте, докато се получи гладка паста, и поднесете картофената салата с нея.

Тиквички с козе сирене

Нарежете 2 тиквички на много тънки ивици. Смесете ги със ситно нарязана глава лук, 2 супени лъжици зехтин, оцет и оставете да престоят 10 минути. После добавете сол на вкус и черен пипер, босилек, кедрови ядки, поръсете с натрошено козе сирене и сервирайте.

Салата от кафяв ориз, манго и боб

Сварете 1 ч. ч. кафяв ориз споредо инструкциите върху опаковката. За соса смесете в купа 1/2 чаша лимонов сок, 1/3 чаша зехтин, 2 супени лъжици агаве, 2 супени лъжици лют сос, сол и черен пипер на вкус. Към сварения ориз добавете 1 малка консерва боб, нарязан на ситно зелен лук, 1 манго и 2 плода авокадо, нарязани на кубчета и 2 червени чушки, нарязани на лентички. Изсипете всичко това в соса, разбъркайте и поднесете.
 
Камелия Петкова по материали на: www.adme.ru

Сподели
Етикети: Кухня / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите