15 минути, които могат да спасят брака

2016-03-15 18:57:05, публикувано от Станислава Петкова в / Емоции / ОТличен опит

ОтЛИЧЕН опит: Спокойното споделяне е ключът към добрите отношения в семейството

 
Разказът на Атанас Грозданов в рубриката „ОтЛИЧЕН опит” - мъжката гледна точка:
 
Един ден се прибрах вкъщи след доста напрегнат работен ден и започнах да разказвам на съпругата си какво съм правил през деня, с кого съм разговарял, какви клиенти имам и какви проекти планирам. 

Очевидно ядосана и почти разплакана след своя тежък ден, прекаран в работа и грижи за дома и децата, и с усещането, че губи своята идентичност, тя ми каза:
„Винаги говориш само за себе си. Защо никога не питаш как се чувствам аз, какво ми е на сърцето? Ти си егоист!”


В този момент прозрях, че тя е права и че трябва да променя нещо в себе си. Да не сдържам, а да изразявам емоциите си, да не се фокусирам само върху своята личност, особено, когато съм с Кристи. И че това ще ме направи по-добър съпруг, баща, а дори и лидер в работата ми.
 
Да се променя, но как? Консултирах се с психолог и предавам неговите съвети - с Кристи да отделяме 15 минути вечер и да направим две неща:
 
1. Да седнем спокойно на дивана – не в трапезарията и не пред работещ телевизор, и да запитаме партньора си: „Как си днес? Как се чувстваш?” След което да изслушаме с внимание и съпричастност историята и преживяванията на другия, но без да се фокусираме върху нещо конкретно.
 
 2. След това да споделим своите чувства и отношение към нещата, които са ни се случили през деня, и да бъдем колкото се може по-описателни: „Натъжих се, когато...” или „Изпитах гняв при...”


Така в общуването използваме и двете полукълба на мозъка, а спокойният разговор укрепва връзката ни с другите.

Практикувайте 15 минути няколко пъти седмично – това ще помогне не само на вас, но и на взаимоотношенията с вашите деца. Защото тези съвети - за споделеността, се отнасят не само за съпрузи и партньори, но и за общуването с децата. Особено в емоционално напрегнати моменти е важно и нужно да създадем по-дълбоки връзки в семейството си.

Атанас Грозданов

Очакваме писмата ви за рубриката "ОтЛИЧЕН опит" на magazine@missis.bg

 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите