15 важни съставки в козметиката II

2015-07-16 11:30:39, публикувано от Камелия Петкова в / Красота / Грижа за кожата

Основни козметични суровини и тяхното действие

Какво е спермацет? За какво служи резорцинът и как действат фосфолипидите? Описанията на козметиката, която нанасяме върху лицата си, понякога звучи много загадъчно и неясно, затова ви предлагаме кратко описание на някои основни суровини по азбучен ред.

Първата част от списъка с важни съставки можете да видите тук
А ето и продължението:

Какаово масло

Твърдото растително масло се топи на 30-34 градуса и благодарение на своето подхранващо и овлажняващо действие се използва в състава на много кремове - против стрии, масажни, също така в червила и други козметични продукти.

Коензим Q10
Известен е с факта, че е мощен антиоксидант и намалява въздействието на вредните свободни радикали, което го прави незаменим в антистареещи серуми и кремове, като регенерира кожата на клетъчно ниво.

Колаген
Колагенът намалява с възрастта, и неговата липса е една от основните причини за образуването на бръчките. Ще го откриете в почти всички антистареещи продукти.

Ланолин
Мазното вещество се добива от овча вълна. Произвеждат се безводен и воден ланолин, като първият поема до 200 % вода и затова се използва широко за приготвяне на т. нар. охлаждащи кремове, като същевременно омекотява и подхранва. Той е близък по състав до човешката кожна мазнина и е богат на лецитин.

Лецитин
Това восъкоподобно вещество се получава от яйчния жълтък (животински) и от соята – растителен. По състав е близък до мазнините, но съдържа фосфор. Състарената и повехнала кожа прави еластична и опъната, а косите – меки и лъскави.

Мед
Пчелният мед има широко приложение в медицинската козметика, тъй като благодарение на високото съдържание на аминокиселини и витамини действа противовъзпалително.

Перхидрол
Химически чистият водороден прекис се използва в козметиката за избелващи кремове и лечебни продукти против пигментация. От перхидрола се получава и кислородна вода, съдържаща 3 % водороден прекис.

Прасковено масло
Действието му върху кожата е близко до бадемовото, омазнява и подхранва.

Пчелен восък
Той е отлично средство за сгъстяване на кремовете. Върху кожата действа подобно на мазнините.

Резорцин
Това е наименованието на безцветни кристали, които порозовяват от въздуха. Разтварят се във вода, спирт. В слаба концентрация от 1-2 % действа противовъзпалително, противомикробно и заздравяващо. Концентрация 3-5 % има излющващо действие. Резорцинът не трябва да попада върху светли коси, защото те придобиват зеленикав оттенък.

Рициново масло
То е известно с благоприятното си въздействие върху косите, влиза в състава на брилянтина, както и на някои червила.

 

Спермацет
Това е всъщност китова мас, която се използва в козметиката както пчелния восък, но има по-силно омекотяващо действие.

Стеарин
Той се получава от растителни, животински и други видове мазнини, и служи за сгъстяване на водните кремове.

Сяра
Силно изразените й антибактериални свойства и високото ниво на pH, което предпазва от развитие на бактерии, са причина да преглътнете неприятната й миризма, когато я срещнете в състава на лечебна козметика.

Фосфолипиди
Те се използват широко в козметиката с антистареещ ефект, тъй като стимулират деленето и регенерацията на клетките. Фосфолипидите освен това подобряват кожната хидратация и еластичност.

Хиалуронова киселина
Една от най-често срещаните съставки в козметиката поради силния си овлажняващ ефект. Тя е предпочитана за хидратантни продутки не само защото може да извлича влагата от въздуха, но и да предотвратява изпаряването й от кожата. Друго предимство на хиалуроновата киселина е способността й да предотвратява изпаряването на водата от кожата.
Инжекциите с хиалуронова киселина се използват за запълване на бръчки и за заличаване на белези от акне.

Камелия Петкова
Снимки: Shutterstock, pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите