Две оригинални пролетни салати

2014-03-19 15:22:31, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати
Рецепти на Главния готвач

Всяка домакиня има нужда от свежи идеи, за да внесе разнообразие на масата, а Главният готвач на бургаския ресторант „Ракия” е насреща с идеи за оригинални салати.

Салата „Ракия”
Необходими продукти за 4 порции: пресни домати около 1 кг, печен пипер 300 г, патладжан 300 г, краве сирене 300 г, зехтин около 100 мл, няколко стръка магданоз, 2-3 скилидки чесън, сол на вкус, черен пипер на вкус, сух риган 1 ч.л.

За мариноване на сиренето: Нарязвате сиренето на кубчета и го мариновате в риган и зехтин . Вече маринованото сирене трябва да престои в хладилник за 2-3 часа. Използвайте кутия с капак, за да не се поемат странични аромати.

За кьопоолуто: Обелете патладжана и го нарежете на филийки, поръсете го със сол и черен пипер, за да излезе горчивината му. След като го отцедите, го запържете в тиган до готовност. Оставете го настрана, докато изстине, след което го нарежете на кубчета. Нарежете печения пипер и 150 г предварително обелени домати на кубчета. Върнете в тигана патладжана, добавете печения пипер и 1-2 скилидки чесън (смачкайте ги с плоската страна на ножа и ги нарежете на ситно). Запържете добре и добавете доматите . Изчакайте да се редуцира водата от доматите. Посолете на вкус и свалете от котлона, за да изстине.

За приготвяне на салата '' Ракия '': Вече изстиналото кьопоолу разпределете в 4 по-дълбоки чинии. С помощта на ринг го оформете в центъра на чиниите, останалите домати нарежете на полумесеци и наредете като ветрило около него, добавете маринованите кубчета сирене и доукрасете с магданоз. По желание може да доовкусите със зехтина от маринованото сирене.

Зелена салата с домати и маринована пастърма

Необходими продукти за 4 порции: Зелена салата 300 г, червена салата 150-200 г, 4 средно големи домата около 800 грама общо, пастърма 120-150 г, сокът от един лайм или един лимон, зелени маслини обезкостени и нарязани на шайби 80-100 г, зехтин 50 мл, сол на вкус, черен пипер на вкус

Приготвяне на маринована пастърма: Нарязаната на много тънко пастърма мариновайте в подходящ съд в смесените зехтин, сок от лайм или лимон и щипка сол и черен пипер за около час. Не забравяйте, че маринатата е силно киселинна и задържането на пастърмата за повече време в нея ще я направи стегната и с по-груба консистенция.

Приготвяне на Зелена салата с маринована пастърма: Нарежете и овкусете марулите в купа. Нарежете доматите на тънки шайби. Разделете марулите в 4 чинии по равно и наредете кръговете домати върху тях. Маринованата предварително пастърма наредете върху доматите и завършете комозицията с нарязани зелени обезкостени маслини, като не забравяте да капнете малко зехтин на готовите салати за завършек.
Сподели
Етикети: Кухня / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите