3 лесни и прелестни гръцки салати

2015-07-18 14:26:41, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати

Кулинарни идеи от южната ни съседка, които се приготвят с минимум продукти и усилия

 
Има какво да заемем от гръцката кухня, защото гърците са прочути кулинари и техните ястия са винаги с интересен вкус, цветни, здравословни. Ако не сте опитвали нищо друго, освен прочутото тяхно цацики (пикантен „сух” таратор с цедено мляко, краставица, копър, чесън и зехтин), пробвайте някоя от следните салати:
 
Аншоа с каперси

Необходими продукти: 12-15 филенца от аншоа, 3 с. л. зехтин, 1 с. л. оцет, 1 с. л. каперси.
Приготвяне: Измийте рибките обилно със студена вода, за да отстраните солта. Подсушете ги с хигроскопична хартия и ги наредете в чинията. Овкусете със зехтина, оцета и поръсете със зрънцата каперси.
Съвет: Можете да приготвите салатата и с друг вид риба, например тилапия или ципура. Сварете рибата, почистете от костите, отцедете, мариновайте със сос от морска сол и лимон, след това залейте с чеснов сос с малко зехтин и добавете каперсите.

Салата тарама хайвер

Необходими продукти: 2 с. л. тарама хайвер, средата на 3 филии стар хляб, ½ глава лук, 1 лимон, щипка смлян черен пипер, щипка червен пипер, зехтин на вкус, няколко маслини.
Приготвяне: Сложете хайвера в купа, а хлябът накиснете за минутка във вода. После изстискайте добре и смесете с хайвера. Разбърквайте, като добяте по малко зехтин, така че да се получи гладка смес. Добавете ситно нарязания лук, сока от лимона, пиперите, разбъркайте и украсете с обезкостени маслинки.
 
Магданозена салата

Необходими продукти: 2 връзки магданоз, 2 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, 3 с. л. зехтин, сол на вкус.
Приготвяне: Отстранете дръжките на магданоза и нарежете измитите листенца на много ситно. На ситно накълцайте и обеления чесън, овкусете със зехтина, лимона и солта.
 
Снимки: pinterest.com
Сподели
Етикети: Кухня / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите