3 вегански майонези

2015-03-20 14:37:30, публикувано от Слава Зарева в / Здраве / Кухня / Салати / Полезни идеи / Диети и храни

Вкусни и витаминозни


Те са не само полезни и вкусни, но и изключително бързи и лесни за приготвяне - всяка от тях отнема не повече от 15 минути! Имат още един плюс: тези вегански майонези издържат в хладилник 6 дни, без да изгубят вкуса си.

Майонеза с картофи и моркови

Необходими продукти за 1 порция:  2 картофа, 1 морков, 1/2 ч. л. сол,  1/3 ч. чаша олио,  сокът от 1 лимон.

Приготвяне: Сварете картофите и морковите. Нарязани на парчета, още топли ги сложете в миксера заедно с останалите съставки и разбийте. Ако майонезата е прекалено гъста, добавете няколко капки мляко.

От цвекло

Необходими продукти за 1 порция: 1/4 ч. ч. соево мляко, 1/3 ч. ч. олио, 1 скилидка чесън, сок от половин лимон, 1/2 глава цвекло, сол и черен пипер.

Приготвяне: Настържете цвеклото и нарежете чесъна. Сипете соевото мляко в купата на миксера и започнете да разбивате, като добавяте олиото бавно, на тънка струйка. След като майонезата добие нужната консистенция, добавете чесъна и цвекло. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер.

От моркови

Необходими продукти за 1 порция:  650 г сурови моркови, 1/4 чаена чаша олио (зехтин, царевично, слънчогледово), 1 скилидка чесън, 1/4 ч.л. сол, сок от 1/2 лимон, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете обелените моркови и ги варете, докато омекнат. Оставете ги да се охладят леко и разбийте в миксера заедно с всички останали съставки, докато се получи гладък и хомогенен крем. След това добавете олио на тънка струйка до получаване на по-вкусна емулсия.

Рая Христова по материали на labioguia.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите