4 доказани ползи от оризовата вода

2014-12-30 18:55:33, публикувано от Камелия Петкова в / Красота / Здраве / Лице / Полезни идеи

Защо никога не бива да я изхвърляте и как да я използвате
 

Водата, в която се вари оризът, е безценна - буквално, независимо дали той е кафяв, нелющен, или бял и бланширан. Затова никога не я изхвърляйте!
Оризовата вода съдържа куп важни аминокиселини и белтъчини, витамини от групата В, калий, цинк, селен, желязо и още полезни за здравето минерали. Можете да я съхранявате до 48 часа в хладилник. 
 

Рецептата е проста: 1 ч.ч. ориз с 4 ч. ч. вода се варят, докато оризът омекне. Можете да добавите стрък джоджен. Прецедете я и докато включите ориза за някакво ястие, можете да използвате оризовата вода за пиене или с външно приложение на косата или лицето.

Ето за какво помага:
- омекотява: Нанесете я с памуче на лицето и шията, за да стегнете порите и да омекотите кожата;
- заздравява: Втрийте я в корените на косата и ще видите ефекта върху прическата си само след 2-3 процедури. Оризовата вода може да дезинфекцира и прави по-ярък цвета на боядисваната коса;
- регулира работата на стомаха: Оризовата диета е суперсредство против диария, а оризова вода можете да давате и на бебета със същия проблем. Тя помага и при гастроентерит;
- осигурява енергия и така предотвратява стреса, действа добре при заболявания на щитовидната жлеза и някои видове ракови заболявания.  

Камелия Петкова
Снимка: pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите