4 ползи от тичането, заради които си струва да започнете

2016-02-12 11:50:06, публикувано от Здравка Трайкова в / Здраве / Спорт / Дух

Какво се случва с тялото и ума, ако практикувате този спорт

Хората възприемат тичането по два начина – или го мразят, или го обожават. За някои този спорт е досаден, понякога им причинява физическа болка, струва им се прекалено скучен и изтощителен. Но все пак продължават да го упражняват, защото носи много ползи за тялото, а и за ума.

Тичането не изисква никаква по-специална екипировка, освен чифт удобни спортни обувки. Може да го правите по всяко време и навсякъде, стига да не е минус 10 градуса: в парка, на плажа, из градските улици, ако пък е свиреп студ навън, винаги можете да се доберете до бягащата пътечка във фитнеса.

Наред с многото ползи, които носи този спорт, той дава и голям шанс да се срещнете с интересни непознати хора. Списъкът с хубавите преживявания, които ви очакват по време на джогинг, включва още 4 неща със знак +, според bodyfitnessexpert.com.

1. Намалява килограмите

Този безспорен факт е основната причина повечето от нас да тичат за здраве, сочи ново проучване. Независимо, дали искат да отслабнат, или да поддържат теглото си, около 60% от хората започват да практикуват този спорт само, за да контролират килограмите си. И са прави, защото, с изключение на карането на ски, бягането е спортът, при който се горят най-много калории на минута.

Имайте предвид обаче, че горенето на калории не зависи от скоростта на спринта. Обикновено, колкото сте по-пълни, толкова повече килограми сваляте.


2. Подобрява здравословното състояние

Тичането може да намали риска от инсулт и остеопороза и е много ефективно в борбата с диабета, и укрепва сърцето. То може да намали кръвното налягане, да повиши нивото на „добрия“ холестерол и дори да увеличи желанието за секс.

Внимание! Не е добре да пренатоварвате тялото си, достатъчно е да тичате три пъти в седмицата за по 30 минути, за да получите гореизброените ползи.

3. Освобождава от стреса

Независимо, дали спринтирате или тичате равномерно, движенията, характерни за бягането, успокояват тялото и то започва да освобождава „хормоните на щастието“. Затова често изпитвате еуфория след подобно упражнение - тичайки, се абстрахирате от всичко друго и прочистите съзнанието си, да помислите върху проблемите си и да намерите решение за тях.
А след всяка тренировка се чувствате освежени, с приповдигнато настроение и заредени с енергия.


4. Повишава самочувствието и зарежда с позитивизъм

Тичането може да ви накара да се чувствате уверени, да ви помогне да се справяте с лекота с някои житейски трудности, да се почувствате свободни и силни – все неща, които дават много - повече от чистите физически ползи.

Освен това, този спорт подобрява умствената дейност, помага ви да гледате по-бодро на живота, зарежда ви с вътрешна сила и решителност за постигане на успех.

С други думи – тичането просто ви кара да се чувствате страхотно!

Превод Здравка Трайкова

Сподели
Етикети: Здраве / Спорт / Дух /
Коментирай
Покажи коментарите