4 вдъхновяващи причини да видите „Перлата на Адриатика“

2018-03-09 12:37:02, публикувано от Калина Антонова в / Приключения / Места

Дубровник от древността до наши дни е един от най-красивите градове в Европа

 
„Който иска да види земния Рай, трябва да дойде в Дубровник.“
Бърнард Шоу
Средновековни кули и крепостни стени, уютни тихи улички, лазурносиньо море… историята и природата на Дубровник днес представляват красив разказ за бурното минало на този древен град в Далмация край Адриатичеко море. Най-южната част на Хърватска е била населявана още от 2 век от илирийски племена, които впоследствие попадат под римска власт.
Римското му име е било Рагуза и още тогава си е извоювал славата на удобно пристанище, а през 7 век, когато става част от Византия, е разкъсван от размирици и кръстоносни походи, за да попадне под венецианска власт. После Дубровник влиза в пределите на Унгаро-Хърватското кралство – апетитите към него са напълно основателни – красив, близо до морето и богат град, той е апетитен за много народи.В по-ново време – през Втората световна война, той е окупиран от италианци и германци, а през войната за независимост на Хърватска е бомбардиран и днес можем да му се наслаждаване такъв, какъвто е преди ,след като ЮНЕСКО помага да бъде възстановен до последната старинна керемида. Защо да го разгледате днес?
  1. Белите камъни, с които е настлан Стария град и крепостните стени, които се издигат в продължение на над 2 километра, помнят нашествия, пиршества, възходи и падения и потапят в неповторима атмосфера.
  2. Слънчева и спокойна ваканция – Дубровник ви я гарантира с мекия си климат и висока температура целогодишно, и с топлото море, чиито води са сред най-чистите в света. Разходки с корабче до близкия остров Локрум, прочут с ботаническата си градина е сред удоволствията, които там са достъпни за всеки.
  3. Националната кухня на Дубровник е вълшебна смес от славянски, гръцки и унгарски кулинарни традиции, която просто трябва да се опитва и опитва…
  4. Различен шопинг – такъв, какъвто вероятно никога не ви се е случвал, ще ви зареди не само с уникални предмети, но и с непреживени досега емоции: да си купиш уханна възглавничка, пълна с лавандула, или гердан от сушени смокини и дафинови листа, наред с винтидж бижута и аксесоари, или пък типичните за града бродирани покривки или рокли от лен.

Каквото и да правите в Дубровник, винаги ще бъде изпълнено с романтика.
Снимки: pixabay.com
Сподели
Етикети: Приключения / Места /
Коментирай
Покажи коментарите