5 книги, от които ще огладнеете

2016-02-18 17:34:21, публикувано от Слава Зарева в / Музи / Кухня / Книги / Полезни идеи

Вкусни издания за всеки вкус и всеки дом

 
1. ”Пицата, както си я представят по цял свят (кръгла, зачервена и поръсена отгоре със сирене), е измислена в Италия в края на ХІХ в. През 1889 г. дон Рафаеле Еспозито, собственик на прочутата пицария „Бранди“ в Неапол, поднася на своите клиенти патриоти националния трикольор във вид на ястие (пица с домати, бяла моцарела, зелен босилек) в чест на тогавашната кралица на Италия Маргарита Савойска. Блюдото е високо оценено от самата кралица и оттогава тази пица се нарича така – „Маргарита“.

Това е откъс от новата кулинарна книга на пазара “Храната – италианското щастие”, която е по-различна от всяка друга подобна. Това е книга за кулинарните особености на отделните 20 области в Италия, написана от…рускиня! Елена Костюкович работи от 30 години в Италия и е преводачът на руски на книгите на Умберто Еко.("Авлига")
 
2.  Апетитът идва и със "Съвършената вечеря" – гастрономическо пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д'Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня.

Роденият в Австралия жител на Париж Джон Бакстър, предлага описания на класически шедьоври от френската кухня, обявена от UNESCO за нематериално културно наследство. (Gourmet Publishing)
 
3. На френска вълна оставаме и с „Една година в Прованс” - първата книга от серията на британския писател Питър Мейл (автор на „Добра година” и „Винена афера”), посветена на Южна Франция.

Винаги е приятно да се чете за храната като общуване и удоволствие, но Мейл предлага особено изтънчени текстове, от които измежду страниците сякаш долита аромата на маслини, заешка яхния и ароматни треви... (Gourmet Publishing)
 
 
4. „Животът е вкусен с Ути Бъчваров” ни връща у дома, със сладкодумния тв водещ.

Той винаги може да очарова с емоционалните си описания и да ни вдъхне чувство на уют с изкусно приготвени рецепти от традиционната българска кухня. („Сиела”)

5. Нищо не е по-голямо от хляба! И хората, отраснали със старата поговорка, и онези, които никога не са замесвали тесто, могат да науча много от  „Домашен хляб”.  

Рецептите на Ивелина Иванова с обичайни и необичайни съставки и съветите й за използването на мая, квас и различни видове зърна и брашна са безценни. (Gourmet Publishing)


 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите