5 крачки към голямото зимно чистене

2016-12-15 19:00:27, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Полезни идеи / Диети и храни

Не на дома, а на тялото

Съвременните хора са пристрастени към храната, но понякога е време за въздържание и пречистване. Всъщност, винаги е време човек да се отърси от всичко излишно. Ние започваме с пречистване на организма с 5 отлични съвета.
И все пак, обърнете внимание – ако имате някакви здравословни проблеми, непременно се допитайте до лекар, преди да предприемете пречистването:

1. Воден режим за 3-4 дни

Пийте много вода – по 2,5 – 3, 5 л, а също и чай, билкови отвари, айрян, сок и други безалкохолни течности, наситени с минерални соли, за да активизирате работата на бъбреците.

При този интензивен воден режим е нормално да намалите обема на приеманата храна и тя да е предимно лека: ориз, зеленчуци, мляко, риба.

Внимание: тази водна „диета“ не е съвсем безобидна, а и не прочиства напълно стомаха, нито черния дроб и жлъчката. При интензивната работа на бъбреците се отмиват важни витамини и минерали, затова по време на курса с прочистването на бъбреците си ги набавяйте допълнително.

2. Парна баня и сауна – веднъж на няколко месеца

Сауната и парната баня са чудесни за прочистване на кожата и за подобряване на работата на бъбреците, тъй като подпомагат разширяването на кръвоносните съдове и бързото им съкращаване след това.

Внимание: Парната баня може да бъде опасна за сърдечноболни – преди да влезете в нея, непременно се консултирайте с лекар.

3. Вегетарианци за 10 дни

Растителната диета и постите са измислени неслучайно, за да ни спасят от токсините, отделяни при усвояване на продукти от животински произход – те са 10 пъти повече отколкото при обработване на зеленчуци и плодове. Именно те стимулират работата на стомаха, черния дроб и бъбреците. С приема на повече зеленчуци калориите намаляват и така организма започва да преработва запасите от енергийните си депа, а така се прочистват всички системи и органи.

Внимание: Нека този режим продължи не повече от 10 дни, а за бременни, малки деца и възрастни хора изобщо не е препоръчителен. Има и друго – ако зеленчуците и плодовете не са екологично чисти, има опасност организмът да се замърси още повече от отровните вещества, натрупани в тях. Белете кората на плодовете, мийте обилно зелените части на зеленчуците и особено – свежите подправки.

4. Зехтин и лимон за ден

Това е най-доброто средство да изчистите жлъчката – 1 супена лъжица чист зехтин и 1 супена лъжица лимонов сок имат чудесен жлъчогонен ефект.

Внимание: Тази комбинация е опасна за хора с възпалителни заболявания на черния дроб и проблеми със стомаха, тъй като лимонът дразни стомашната лигавица, а зехтинът натоварва черния дроб.

5. Билкови отвари на гладно – няколко месеца

За всяка болка има билка – това е вярно, както и че билките са истинска аптека и можете да ги приемате на гладно, за да подобрите работата на бъбреците и черния дроб. При това можете да ги приемате сутрин и вечер, дори по няколко пъти на ден в разстояние на месеци, тъй като трябва време, за да се натрупат полезните им съставки в организма.

Внимание: Все пак, не прекалявайте с отварите, защото можете да претоварите работата на черния дроб и бъбреците и да получите обратен ефект. Търсете билки от екологично чисти райони, за предпочитане – не ги смесвайте, а пийте отделно и четете етикетите, за да не приемате такива с противоположно действие. Най-добре е лекар да ви препоръча правилни комбинации, защото например шипките не се препоръчват за диабетици, За да се ориентирате коя билка как действа, можете да прочетете рубриката ни азбука на лекарствените растения – от А до Я.

Снимки: pixabay.com

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите