5 лечебни билки, идеални за бременни

2015-08-04 12:27:24, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Полезни идеи / Диети и храни

Ето кои растения укрепват организма на бъдещите майки

Бременните жени трябва да подсилят тялото си „за двама”. Загубата на калций и желязо, проблемите със запек и тънка плацента са много чести по време на месеца на бременността. Те могат да бъдат преодоляни с консумацията на 5 лечебни растения, под форма на чай, тъй като предоставят необходимите хранителни вещества за укрепване на организма на бременните жени.
 
1. Листа от малина


Това се смята за една от най-добрите билки по време на бременност. Пийте чай, направен от листата на червения горски плод за мускулния тонус на матката, както и за да усвоите витамин E, желязо и калций, които се съдържат в листата и са много полезни особено през първите месеци - облекчават световъртежа и сутрешното гадене. Трябва да се пият по 1-2 чаши чай на ден.
 
2. Коприва


Покрай всички промени, които настъпват в организма по време на бременност, жените обикновено се чувстват много уморени и отпаднали. Това е така, защото растежът на бебето в корема на майката води до загуба на желязо в кръвта. Копривата, която съдържа много желязо, ще подобри нивата му, както и тези на кръвната захар. Тя помага и за увеличаване на майчиното мляко. Отвара от прясна или сушена коприва действа чудесно и за концентрацията, да не говорим, че заздравява и подсилва скалпа и косата, ако се обливате с нея.
 
3. Сушени шипки


Шипката, известна и като дива роза,  е трънлив храст, който вирее в Европа, Африка и Азия, но най-необикновеното при него е, че съдържа големи количества витамин С -  дори повече отколкото цитрусите. Консумирането на тази билка ще тонизира бременните и ще укрепи плацентата. Това предотвратява бъдещи проблеми при раждането и намалява риска от кървене, който може да се случи, ако плацентата е тънка или скъсана.
 
4. Лайка

 

Това полско цвете е идеалната билка за консумиране през всички периоди на бременността. Тя облекчава замайването и гаденето в началото, както и проблемите със съня по време на втория и третия триместър от бременността. Лайката има успокояващ, релаксиращ ефект, но има и още една причина да се консумира – тя е естествено слабително средство и ще регулира дейността на стомашно-чревната система. Дневната доза е 1 чаша на ден, не бива да се превишава. Важно: ако имате диабет, консултирайте се с лекуващия ви лекар дали можете да пиете шипков чай.
 
5. Жълт лапад


Можете да срещнете тази билка и под името „кравешки език”. Тя расте като плевел на много места в Европа, Азия и Северна Америка и отварата от нея предотвратява проблемите със запека при бременните. Ниският храст с малки жълто-зелени листа съдържа много хранителни вещества, но е препоръчително да се използват не повече от 6 г дневно.

Внимание: Тази информация е от общ характер - преди да започнете консумирането, се посъветвайте с вашия личен лекар дали е подходящо да я включите в своя дневен хранителен режим.

Източник: labioguia.com
Снимки: pixabay.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите