6 причини да пиете кафе

2016-02-23 13:11:07, публикувано от Здравка Трайкова в / Здраве / Диети и храни

Ново проучване наклонява везните в полза на ароматната течност

Кафето е полезно! Не, не, кафето е вредно! Този спор от години хвърля в недоумение почитателите на ароматната напитка. Но има нови доказателства, че тя носи много ползи за здравето. Това твърдят американските лекарите Суапан Банерджи и Натали Ризо, както и канадският фитнес инструктор Джошуа Дувачел пред sheknows.com.

1. Кафето е пълно с хранителни вещества и антиоксиданти.

То съдържа калий, манган, магнезий както и витамин B2, според лекарите. Този витамин спомага за разграждането на хранителните вещества в тялото, а липсата му в организма води до болезнено лющене на кожата.

2. Подобрява резултатите при тренировка.

Ако изпиете чаша кафе преди да влезете във фитнеса, това ще ви подсили. Защото кофеинът стимулира производството на енергия и подобрява кръвоснабдяването на мускулите и сърцето.
Дувачел обаче съветва да изпиете кафето си "поне два часа преди тренировка, за да нямате проблеми с храносмилането."

3. „Летящ“ старт за отслабване.

„Учените отдавна са открили, че кофеинът, който се съдържа в кафето, може да помогне при изгарянето на мазнините, защото засилва метаболизма“, твърди д-р Банерджи.

4. Предпазва от „болестта на Алцхаймер“.

„Антиоксидантите, които се съдържат в кафето, могат да предотвратят увреждането на някои мозъчни клетки, свързани с развитието на болестта“, казва д-р Ризо.5. Намалява риска от диабет тип 2.

Хората, които редовно пият кафе, са изложени на риска от развитие на диабет в по-малка степен, в сравнение с тези, които предпочитат чай (изключение прави само черният), сочи проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Това е така, защото кафето засилва производството на инсулин в клетките.  

6. Намалява риска от рак на черния дроб.

Със сигурност кафето има толкова много ползи за здравето, че няма да ви стигнат пръстите и на двете ръце, ако започнете да ги изброявате. Гъстата течност помага при депресия, камъни в жлъчката, пристъпи на астма, аритмия. Тя дори намалява риска и от болестта на Паркинсон.

Но това, което прави най-силно впечатление, е твърдението, че пиенето на кафе може да намали риска от рак на черния дроб с до 50 на сто.Това се дължи на факта, че топлата напитка има високо съдържание на антиоксиданти, според Дувачел.

Колко чаши кафе да пиете на ден?

Американската асоциация по храните и лекарствата – FDA изчислява, че 400 мг кофеин, или грубо 4 чаши кафе, е безопасното количество за здрав възрастен. 

Но други здравни организации може и да препоръчват различно от горепосоченото количество количество. Ако пък имате високо кръвно, кардиолозите навярно ще ви подсъветват да спрете употребата на кафе. Така че, слушайте лекарите, послушайте и тялото си и вземете най-доброто решение. А, ако продължавате да се колебаете, спомнете си мотото „всичко в умерени количества“.

Обожавано или отхвърляно, кафето е може би най-популярната напитка на света, затова и е чествано в много страни със специални празници: Денят на ирландското кафе е на 25 януари, Франция празнува Деня на кафето с мляко на 17 февруари, а на 24 май е Националния празник на кафето в Бразилия. Ароматната течност се почита и в Италия, САЩ, Коста Рика и Япония.
 
Превод Здравка Трайкова
Снимки: Shutterstock

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите