7 начина да направите пролетен венец

2015-04-02 11:10:13, публикувано от Камелия Петкова в / Дом / Декорация / Полезни идеи

Поднесен като дар, този растителен пръстен има връзка със значението на кръга – трайност, вечност


Венецът е стар знак при много народи, сроден с короната. Неслучайно латинската дума за венец е corona, в древността често оформяли короните като метални венци. Но обръчът от зеленина има значение не толкова на власт, колкото на отличие – да си спомним лавровия венец, с който увенчавали победителите и който дори е навлязъл като трайно словосъчетание в много езици, означаващо отличие за победа, за високо постижение.
Венците, с които украсяват християнските храмове, са символ на вечния живот, възкресението, радостта. Мнозина окичват вратата на дома си на Цветница с върбово клонче или венче, осветено в църквата. Но защо да не „коронясаме” пролетта и светлите празници в нея и с венец от красиви цветя и символи на всепобеждаващия живот и надеждата? Можем да ги окачим на вратата, прозореца, стената или да ги поставим в средата на празничната маса. Ето 7 идеи, които сигурно ще стимулират въображението ви.
Обръчи, яйца от стиропор и други материали за създаването им могат да се намерят в магазините за хенд мейд.

Форзицията, наричана още "златен дъжд", е от първите храсти, които разцъфват напролет. Подредена в обръч, без да се завиват краищата на клонките, е красив знак за възраждащата се природа. Гербери и бръшлян, аранжирани асиметрично върху обръч от сухи клонки ознаменуват вечния кръговрат в живота.

Може да измайсторите и траен венец като обвиете обръч от стиропор, дърво или картон с разноцветни конци и отгоре закрепите цветя от филц или друг подходящ плат.

Ако обвиете обръч с изкуствена трева и аранжирате красиво изкуствени боядисани яйца и цветна панделка, венецът ще е символ на Великденското възкресение.

Великденски венец може да оформите и изцяло с малки изкуствени боядисани яйца.

Този венец е разноцветна феерия от тюл, в която можете да поставите великденски акцент с яйца.

И един символичен „венец” от кош, в който е свил гнездо новият живот.

Рая Христова    
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите