7 „здравословни” навика, които вредят на метаболизма

2016-02-02 15:51:36, публикувано от Здравка Трайкова в / Здраве / Полезни идеи / Спорт / Диети и храни

И 7 съвета за това как да ги избегнете


Правите всичко необходимо, за да водите здравословен начин на живот, но всъщност... не се получава. Защо изпитвате това разочароващо чувство? Явно, усилията не са достатъчни!

Примери:
Пиете по 2 литра вода на ден и това не ви помага. Пийте по 3!
Тичате по 1 час сутрин, но проблемите не се решават. Спортувайте по-дълго!
Спазвате нисковъглехидратна диета, но тялото ви не се чувства добре. Преминете към хранителен режим, който изключва въглехидратите!

Истината е, че това дали нещата, които правите, се отразяват добре на здравето ви, или не, зависи от много фактори, в основата на които стои вашият организъм, който е уникален.

А процесът на обмяна на веществата (метаболизъм), който се извършва в тялото, определя дали навиците ви са здравословни или не, твърди lindseyreviews.com.

Какво означава да поддържате метаболизма си във форма?

Правилната обмяна на веществата е съвкупност от много удивителни функции – начинът, по който клетките използват енергията, това как работи храносмилателната система, качеството на съня, енергийните нива, настроенията и още много други.

Хормоните на стреса – адреналин и кортизол пречат на тези функции и предизвикват дисбаланс, който „стресира” метаболизма. Затова едно от най-важните неща за поддържането на метаболизма е да се работи върху нормализирането на нивата на тези хормони.

Стресът може да бъде причинен от много фактори – недостиг на хранителни вещества, лишаване от храна чрез диета, липса на достатъчно сън, емоционална травма, излагане на токсично влияние, липса на достатъчно слънчева светлина и т. н.

Откриването и премахването, или поне – намаляването на тези стресори (стимули, които причиняват стрес на организма), е важна стъпка към нормалното функциониране на метаболизма.
Сега вече, като имате предвид това, може би ще прозрете по-лесно кои са онези „здравословни” навици, които всъщност стресират организма и му вредят, вместо да помагат. За да ви улесним, представяме списък със 7-те най-често срещани грешки и начините, по които могат да се избегнат.


1. Провеждане на хранителна диета.

Всеобщо е мнението, че, ако се спазва строга диета, това е полезно за здравето. Но не е така! Защото диетите нарушават две основни правила за правилното функциониране на метаболизма:

Те лишават тялото ви от енергия, ограничавайки хранителния прием;
- Диетите ви карат да се придържате към даден план, вместо да „слушате” организма си.

Диетите са правила какво, кога и как да ядете и, най-вече – какво да не ядете. В основата на диетичните планове са заложени ограничения на приема на мазнини, въглехидрати, животински храни, нишесте и други вещества. А ограниченията, сами по себе си, стресират организма и обикновено след приключването им наблюдаваме обратния, т. нар. йо-йо ефект.

Съвет: Променете мисленето си, като обръщате повече внимание на това от какво се нуждае тялото ви в действителност, вместо да му налагате рестрикции.

2. Завишен прием на храни, богати на фибри.

Постоянно се говори, че фибрите вършат чудеса с храносмилателната система. Да, това е така, но има и друго - фибрите са пълни с фитинова киселина и оксалати - вещества, които могат да пречат на приема на важни за функционирането на тялото минерали (магнезий, калций, цинк).

Също така, фибрите се прикрепят към червата, хранейки по този начин бактериите, които се намират там – не само добрите, но и лошите.

Пример: Ако вече имате дисбаланс на чревната флора, причинен от патогенни (болестотворни) бактерии, фибрите могат буквално да ги нахранят и така – да влошат проблема.

Фибрите обаче и помагат – при тяхното разграждане се образуват множество късоверижни мастни киселини, които поддържат нормална киселинна среда в организма.

Съвет: Просто обръщайте внимание на това как тялото ви реагира на приема на фибри, било то под формата на храна или таблетки.  


3. Пиенето по 2 литра вода на ден е задължително – също невярно!
Хидратацията е важна, но да се наливате постоянно само, защото някой е казал, че това е здравословно, е пълен абсурд. И отново – тялото знае най-добре какво количество вода му е нужно. Как го показва? Когато сме жадни.

А относно количеството вода, което ви е необходимо – то зависи от много фактори:

- Степен на метаболизма – ниските нива изискват малко вода, и обратното;

- Ниво на активност –ако спортувате интензивно, тялото ви ще се нуждае от повече вода, отколкото ако водите по-заседнал начин на живот;

- Климатичните условия, в които живеете, също имат значение. Логично е топлият и сух климат да увеличава нуждите ви от вода. Ако пък живеете в по-сурови атмосферни условия, почти е сигурно, че няма да имате нужда от 8 чаши вода на ден;

- Хранителен режим – ако пиете повече течности (мляко, фрешове, консумирането на супи), тогава жажда ви също намалява. 

Тялото се нуждае от балансирано количество от минерали, натрий и вода, а чистата вода съдържа само една от тези важни съставки. Затова, ако водата не ви е по вкуса, може би организмът ви се нуждае от по-балансирана форма на хидратация.

Съвет: В такъв случай пробвайте да пиете сок от портокал с 1-2 щипки морска сол. Тази балансирана напитка може както да утоли жаждата, така и да ви снабди с ценните натрий, магнезий и калий.

4. Яденето на мускулни меса за повече протеини.

Протеините са много важни за правилното функциониране на метаболизма, но не и по начин, който включва консумация на повече меса, съдържащи основно мускулни влакна. Защото мускулните меса са качествена храна, но те не съдържат най-добрият баланс от аминокиселини, които играят важна роля за развитието на мускулатурата.

Традиционно, консумацията на месо е балансирана винаги с приема на желатин под форма на костни бульони – супи, сосове, яхнии. Днес обаче е модерно да се яде чисто месо, или в комбинация с преработени бульони, които съдържат много вредни съставки, и в които на практика няма желатин. Желатинът съдържа важни аминокиселини, една от които е глицинът. Той подобрява функцията на инсулина (хормон, който поддържа нормалното ниво на кръвна захар в организма), стимулира усвояването на глюкоза (източник на енергия) от кръвта и действа противовъзпалително.

Съвет: Може да балансирате приема на протеини чрез консумация на повече бульони, приготвени по естествен начин.


5. Спиране на приема на сол.

Разбира се, че в големи количества солта е вредна, но да се откажете напълно от нея може и да ви навреди. Кои са полезните й свойства:

- Солта увеличава метаболизма по естествен път;

- Намалява нивата на хормоните на стреса;

- Хранителните режими с намален прием на сол увеличават инсулиновата резистентност на организма – клетките губят чувствителността си към хормона.

И отново, ключът към поемането на здравословното количество сол (нито много, нито малко) се крие във вашето тяло. Храната със сол е по-вкусна, когато организмът ви се нуждае от повече натрий, така както и водата е сладка, когато сте жадни.

Съвет: Използвайте качествена сол, без добавки и спокойно овкусявайте храната си по ваш вкус. Добре е да имате предвид и че ако ядете преработени храни, поемате огромни количества натрий, без да го осъзнавате дори. Затова е по-добре да се придържате към натуралните храни.

6. Консумация на много сурови зеленчуци.

Суровите зеленчуци съдържат огромно количество целулоза – органично вещество, което човешкото тяло не може да преработи. А оттук – високият прием на целулоза, може да доведе до раздразнение и възпаление на червата, особено за чувствителните стомаси.

Проблемът със суровите зеленчуци не свършва до тук – те съдържат и оксалати, и вещества (goitrogens), които потискат функцията на щитовидната жлеза.

Съвет: Консумирайте повече готвени, отколкото сурови зеленчуци – така ще неутрализирате действието на вредните вещества, които се съдържат в тях.

7. Фокусирането върху кардио и аеробни упражнения може да ви навреди.
Защото този тип тренировки ускоряват освобождаването на хормони на стреса. Това важи особено за случаите, в които тези хормонални нива са високи. Тогава, ако правите повече кардио упражнения, положението ви ще се влоши.

Ето и няколко предложения за по-различен подход:

- Наблягайте повече на упражнения за изграждане на мускулна маса;

- Заменете кардиото с високо интензивни интервални тренировки (HIIT) – редуване на упражнения с висок и нисък, или само висок интензитет с кратки периоди на почивка. При този тип упражнения тялото обикновено не достига фазата, в която започва да освобождава големи количества хормони на стреса. Освен това, HIIT тренировките подобряват сърдечния ритъм и чувствителността на клетките към инсулина;

- Съчетайте спорта с правилна диета и начин на живот.
Или с други думиуверете се че, консумирате храната, от която организмът ви се нуждае наистина, както и че спите достатъчно.

Внимание! Преди да предприемете каквито и да било промени в хранителния или тренировъчен режим, консултирайте се със специалисти!

Превод Здравка Трайкова
Снимки: Shutterstock

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите