8 неща, които не знаете за бебешкото хранене

2015-05-16 15:39:58, публикувано от Здравка Трайкова в / Здраве / Емоции / Деца и родители / Диети и храни

Кои са най-важните правила и защо трябва да се спазват

Бебе не се гледа по книга! Колкото и да са ценни в някои отношения, книгите за детското хранене не са приложими за всяко дете, затова и по този въпрос много майки „кръстосват шпаги” с педиатри.
Аз например винаги съм се чудела защо трябва бебето да се кърми по час? Защо да го будим, когато спи, за да му набутаме шишето? Ами ако не си изяде предвиденото количество и след малко пак огладнее? И в двата случая мъничето се дразни и започва да плаче, дали защото е недоспало, или пък защото е гладно, но... не му се дава да яде, защото така е казал лекарят.

Режим на кърмене?
Когато бебето е на кърма, необходимо ли е да се спазва режим? Майката няма как да разбере какво количество е изяло, освен ако не го мери всеки път след хранене. Ами през нощта, когато се разплаче и търси храна - как да му се обясни, че сега не може, защото стомахчето му трябва да почива поне 6-8 часа? Трябва ли спокойствието на малкото съкровище да се нарушава в името на правилното му хранене?

Много съм спорила с педиатъра, когато имах бебе, но и съм допуснала доста грешки в стремежа си да го отгледам „като по учебник”. Сега, когато детето поотрасна, съм убедена, че правилата не бива да се спазват стриктно – когато новороденото суче, трябва да му се дава кърма когато и колкото поиска. От друга страна обаче знам, че спазвайки някакъв режим, съм спомогнала за това детето да има здраво стомахче.

Незрялата храносмилателна система на новороденото предполага спазването на режим. И ако при кърмачките проблема се преодолява доста по-лесно, защото майчината кърма е съобразена изцяло с нуждите на бебето, то при изкуствено хранените има по-строги правила.

Бебета и захранване
Правила при изкуственото хранене
Първо и най-важно е да се дават т.нар. хуманизирани млека, които са най-близки до вкуса на майчината кърма. 
Обикновено майките, които изобщо нямат кърма, се интересуват какво адаптирано мляко дават на бебетата им в родилния дом и продължават със същото и по-нататък.

Ако обаче кърмата спре в един момент (както беше и при мен), веднага трябва да се вземе решение какво мляко да се дава. Аз смених три, докато не улуча вкуса на малкото ми съкровище. И понеже бях много разтревожена по време на процеса на избиране, педиатърът ми каза, че това е нормално при бебетата, на които им се налага да „превключат” от кърма към адаптирано мляко. Един вид, те вече са си изградили някакъв вкус и започват да предявяват претенции към храната си.

Има обаче майки, които дават кисело мляко или боза на бебетата си. Това е ужасно! Ще кажете: „Защо не? Навремето, като не е имало адаптирани млека, с какво са ги хранили?”

Не, защото: киселото мляко/бозата са изключително непълноценни в сравнение със съобразената с нуждите на бебето хуманизирана храна. Навремето са давали кисело мляко, защото това са имали. А още по-отдавна, по времето на нашите баби и прабаби на новородените са топвали парче плат, напоено с ракия/вино срещу колики! Бебетата са пиели и смес от брашно и вода, ако родилката няма какво да предложи. Има много примери за това как някога са отглеждали децата, някои - граничещи със садизъм. Да не забравяме, че тогава детската смъртност е била в пъти по-висока от сега.

Злободневната тема за продължителността на кърменето
С риск да бъда заклеймена, ще я повдигна, защото много жени не спират да кърмят дори и след като детето навърши 2-3 години! Това, естествено, е въпрос на личен избор. Ако майката има мляко, ако иска може и до първи клас да кърми детето си. Само че след първата година качествата на кърмата се изпаряват и тя не служи за нищо друго, освен за залъгалка. А и ако детенцето не е захранвано с пюрета и други храни, обикновено не иска да яде нищо друго и така се мъчат и майка, и дете.

Алергията към белтъка в кравето мляко
Това е проблем, който напоследък се разраства и изобщо не е за пренебрегване. По принцип при бебета, които са на кърма, той е рядкост, но опасността идва, когато към храненето се включи адаптирано мляко, извличано от кравето мляко. От адаптираното мляко се развива алергия, изразява се в обриви по лицето и телцето и спешно трябва да се изключат от менюто обичайните храни и да се дава хидролизирано мляко. При него протеинът е разграден на по-малки части и съответно е неразпознаваем като алерген за имунната система. Не се притеснявайте - обикновено тази алергия отминава до 3-годишна възраст, а в много редки случаи продължава и до 6-8 годинки. Забележите ли издайническите петънца, веднага потърсете съвет от специалист!

Пробиотици веднага след раждането
Те са задължителни, особено при дечицата, родени секцио, за да може храносмилателната система да се „посели” с полезни микроорганизми.  Бебчетата, които не излизат на бял свят по естествен път, не преминават през родовия канал. А ако раждането е нормално, новороденото поема течност, благодарение на която след това нормалните чревни бактерии се образуват и прикрепват по храносмилателния им тракт.

Правилата за захранването
Ако все още кърмите, не си правете труда да давате пюре в третия или четвъртия месец, защото резултатът ще е поява на колики – нещото, което ужасява всички родители. Нека кърменето продължи до шестия месец! Кърмата е все още пълноценна и дава всичко необходимо на бебето. Не гледайте тези, чиито деца са отдавна на адаптирано мляко - те могат да започнат даването на по-твърди храни и от четвъртия месец, че и по-рано.
Специалистите знаят кои храни дразнят коремчето на бебето и кои – не. Затова е по-добре да се вслушвате в съветите им, а те гласят, че се започва с малки количества зеленчуково пюре, след което постепенно се въвеждат жълтък, месо, каши, плодове пюре, попара, и така до навършване на първата година.

Внимавайте с белтъчините при храненето на бебета!

Белтъчините и пеленачето
Бъбреците на малкото са много незрели, затова не бива да поглъща голямо количество белтъци. Мамите-готвачки трябва изключително много да внимават за това, а тези, които решат да си спестят това предизвикателство, няма защо да се притесняват – готовите пюрета са съобразени с възрастта. И в двата случая обаче не бива са се превишава необходимото количество.
„До тук добре, но нищо не прочетох за затлъстяването! То също е част от храненето и е също толкова важно, колкото и бебешките алергии”, каза моя приятелка, която побърза да ми прочете статията.

Затлъстяването при бебетата
При тях то е рядко явление, защото те непрекъснато се движат и техните движения са равносилни на нашия фитнес. Първо се научават да се обръщат по корем, после да стоят изправени, държейки се за решетката на леглото, след това започват да пълзят с учудващо висока скорост, и най-накрая прохождат някак си забързано, направо си тичат…
Веднъж проходило обаче, детето е застрашено от натрупване на излишни килограми. Тогава вече може да се наложи и ограничаване на количеството погълната храна и повечко движение.

Здравка Трайкова
 
Снимки: pixabay.com, pinterest.com
 
 
 
 
 
 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите