9 цитата от "Шантарам" - цяла вселена от възможности

2015-01-31 16:32:24, публикувано от Станислава Петкова в / Музи / МИСли / Книги / МИСтика

Съвременни мъдрости от автобиографичния роман на  Грегъри Дейвид Робъртс


Книга, която променя животи – такава е „Шантарам” на  Грегъри Дейвид Робъртс, според литературната критика.

Австралиец, беглец от затвора заради серия обири, бандитът – джентълмен описва чудния си живот в Индия, където създава лекува бедняци, става контрабандист, работи за мафията, бие се в Афганистан, а после е заловен и върнат да излежи 19-годишната си присъда. Там написва и романа на живота си – толкова невероятни, че човек се чуди как е възможно истината да е такава...

Ако сте я чели, ще се съгласите с мен, а ако не сте, вярвайте: тя наистина променя мисленето, а оттам и съдбата ни. Романът е в превод на Светлана Комогорова-Комата, изданието е на Orgon.
Ето няколко цитата от него:  

„Съдбата дава на всички нас трима учители, трима приятели, трима врагове и три големи любови в живота. Но тези дванадесет са винаги прикрити и никога не знаем кой кой е, докато не сме ги обикнали, напуснали или борили с тях.”

„Мъжът трябва да намери добра жена, а когато я намери, трябва да спечели любовта й. После трябва да заслужи уважението й. А след това – да цени доверието й. И после трябва, ами, да продължи да го прави, докато са живи.”


"Не можеш да убиеш любовта. Дори с омраза не можеш да я убиеш. Може да убиеш влюбването, обичта, дори прелестта. Може да убиеш всички от тях или да и обездвижиш в пълно оловно разкаяние, но самата любов не можеш да убиеш. Любовта е пламенно търсене на истина, различна от твоята, и изпиташ ли я веднъж, искрено и всеотдайно, любовта е вечна. Всеки акт на любов, всеки миг на разтвореното сърце е аст от вселенското добро, част от Бога или от онова, което наричаме бог, и тя никога не може да умре."

„Животът ни продължава, защото сме способни да обичаме, а обичаме, защото сме способни да прощаваме.”

„Мъжете разкриват мислите си, когато извръщат поглед, и чувствата си, когато се двоумят. При жените е обратното.”

„Късметът е онова, което ти се случва, когато на съдбата й омръзне да чака.”

„Всеки удар на човешкото сърце е цяла вселена от възможности.”

„Мълчанията могат да раняват дълбоко, като свистящия бич”, написал някога поетът Садик Хан. Но понякога мълчанието е единственият начин да кажеш истината.”

„Винаги е глупашка грешка да оставаш насаме с някого, когото не е бивало да обичаш.”

„Мантията на миналото е скроена от късове чувства и е съшита с конци от загадки. Повечето пъти ние можем само да се увием в нея за уют или да я влачим подире си, докато се борим да продължим напред. Но всичко си има причина и смисъл. Всеки живот, действие, чувство и мисъл си имат причина и значение – за началото и за ролята, която изиграват в края. Нищо не е по-мъдро от провала и не е по-ясно от мъката.”

Снимки: Shutterstock, pinterest.com
 
Сподели
Етикети: Музи / МИСли / Книги / МИСтика /
Коментирай
Покажи коментарите