Акцентите на "Синелибри"

2017-09-29 13:20:53, публикувано от Калина Антонова в / Случки / Музи / Видео / Кино и TV / Музика

Уникалният фестивал се завръща на 11 октомври

Новата песен и видеоклип на Рут Колева са емблема на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri, който тази година ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България.

Освен прожекции на най-добрите екранизации от последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство.

Парчето „Светлата страна“ кодира мотото на третото издание на фестивала -  „Светлина, сянка и движение” и отдава заслужено внимание на музиката като неразделна част от алхимията на седмото изкуство.


Текстът на „Светлата страна“ - дело на директора на CineLibri Жаклин Вагенщайн и Мартин Ръждашки, е изтъкан от филмови и литературни заглавия и великолепно допълва магичната музика на Рут Колева и Боян Ангелов. 


Нестандартният проект за пореден път показва умението на Рут Колева да експериментира и да реализира успешни творчески колаборации. Певицата вече репетира за специалния пърформанс, с който ще представи парчето на откриването в Зала 1 на НДК.
 
„Музиката винаги е била важна част от CineLibri, но тази година обаче ще отдадем истински заслуженото на ролята на музиката в киното. Ще имаме опера на живо по време на една от прожекциите, а сред специалните ни гости ще бъде един от най-значимите световни кинокомпозитори.

Черешката на тортата е „Светлата страна“ и песента е само началото на нашия саундтрак, който ще набъбва през годините”
- обещава Жаклин Вагенщайн.
 
Освен уникален начин да си припомним вечни кинокласики и съвременни филмови и литературни шедьоври, „Светлата страна“ е елегантен анонс на част от заглавията, които ще намерят място в афиша на форума.
 
„Третото издание на фестивала CineLibri се отделя от издателство „Колибри“ и заживява собствен живот. С двойно повече филми, 90% от които са национални премиери, както и с тройно по-голям брой прожекции, по-богата паралелна програма и специални събития. Предстои един истински скок напред и ние нямаме търпение да го споделим с публиката“ - признава Вагенщайн.

Билетите за три ключови събития от програмата на CineLibri 2017 вече са в продажба. Голямото откриване в Зала 1 на НДК на 11 октомври от 19:00 ч. ще бъде увенчано със зрелищно музикално-светлинно шоу, последвано от предпремиерна прожекция на новия филм на Роман Полански – „По действителен случай”.


Делфин сьо Ниган и Еманюел Сене

Провокативният трилър е адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган, отличен с „Гонкур” на гимназистите и награда „Рьонодо”, и събира на екрана съпругата на режисьора Еманюел Сене и любимката на Бертолучи Ева Грийн. Зрителите ще могат да закупят със специална отстъпка и българското издание на сензационната автобиографична книга „Роман за Полански”.

С изключителен интерес се очакват и осемте филма от конкурсната програма на фестивала, зад които стоят звездни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Раду Михайлеану, Ферзан Озпетек и др. Престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя, който ще бъде удостоен с тазгодишната статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”.

Драгомир Симеонов ще води церемонията по награждаването в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. и тя ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. 

Вече са в продажба и билетите за прожекцията в зала „България” в петък, 13 октомври.  CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“.
Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

 Почетни гости на CineLibri 2017 са носителят на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на немското кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

Повече информация - тук.

https://www.youtube.com/watch?v=rooxnedk2SI

 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите