Ако искате здрав сън, не спете с домашния любимец

2016-04-11 15:29:26, публикувано от Здравка Трайкова в / Дом / МИСли / Наука / Домашни любимци

Не е добра идея да делите леглото с пухкавия другар повече от четири пъти в седмицата, сочи проучване

Лоша новина за собствениците на кучета, котки и всякакви други сладки създания!  Тези, които делят едно легло с домашния си любимец повече от четири пъти в седмицата, страдат от липса на качествен сън, според д-р Sowjanya Duthuluru, цитирана от naturalnews.com. Специалистката провежда анкета сред 300 собственици на пухкави приятелчета, мъже и жени на средна възраст.
Резултатите показват, че 63% от анкетираните не спят добре, когато делят леглото с куче, котка или друг домашен любимец.
Причините за това са всякакви -  алергените, неволни потрепвания на животното по време на сън, лай, мяукане, според участниците в проучването.


Лошият сън от своя страна е сериозен здравословен проблем, който влияе върху продължителността на живота, добавя лекарката.

Това обаче не означава, че трябва да се сбогувате с домашния си любимец. Просто не спете с него и не само, че няма да страдате физически, но и ще извлечете някои неоспорими ползи от това съжителство. Защото е доказано, че животните действат успокояващо, намаляват стреса и тревожността.

Те дори помагат в борбата с високото кръвно налягане и подобряват здравето на сърцето, сочат проучвания.

„Възможно е и да съществува връзка между наличието на домашен любимец и намаляването на холестерола при хората“, казва д-р Глен Ливайн – председател на Американската кардиологична асоциация.

Превод Здравка Трайкова
Снимки: pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите