Апетитни идеи за барбекю

2015-05-09 13:54:56, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Дом / Градина / Полезни идеи / Ястия

Откриваме сезона на печените на жив огън ястия с рецепти за пиле на грил и домашен сос за барбекю

 
Има ли нещо по-вкусно от ястие, печено на жив огън, което сте си приготвили сами?!
 
Грил-скарите на колелца, които се продават, работят на ток или с дървени въглища и могат да се позиционират на желаното от вас място в градината или на балкона. Има и доста модели дворно барбекю с лесен монтаж от типа „Направи си сам”. Предвидени са малко на брой модули, които бързо и безпроблемно могат да се сглобят, ако домашният майстор притежава минимум умения. А може и да си поръчате да ви изградят барбекю или грил по ваш модел.

Много важно изискване, когато градите барбекю на двора, е да се спази отстояние от околните сгради поне 6 м. Добре е то да бъде близо до вода и в съседство с къта за хранене навън.

Има значение височината на комина – колкото по-висок е, толкова по-добре ще тегли и ще отвежда дима надалеч. Барбекюто може да се монтира на открито или под навес. Във втория случай е задължително да се увеличи височината на комина.



Съвети за барбекюто:


Много апетитни са печурките, изпечени на скарата с малко синьо сирене в дупката от пънчето. Леко запечени на скарата тънки дълги резени тиквичка и патладжан можете да завиете на рулца с малко сирене или кашкавал.

До жарта на грила може да задушите месо и зеленчуци в глинено гърне.

Месото и рибата, които ще печете, е добре да бъдат предварително мариновани и намазани с мазнина. Месото и рибата ще запазят своята сочност, ако след мариноването ги увиете добре във фолио и така ги изпечете върху жаравата.

На скарата може да изпечете и зеленчуци за гарнитура, които също трябва да бъдат намазнени. Пуснете на воля въображението си и ще добавите към пържолите и ребърцата и оригинални комбинации за шишчета.


Може да комбинирате месо с чушка и лук, да нанижете шишчета от различни зеленчуци: гъби, чушки, моркови, тиквички, патладжан, лук, доматчета, да ги разнообразите с твърд кашкавал за печене. Екзотични шишчета ще измайсторите от скариди и ананас.

Подходящ сос ще нанесе финалните щрихи на вашия кулинарен шедьовър.

Пиле на грил
Смесете в салатена купа 1 чаена чаша олио, сок от 4 грейпфрута и лимона, няколко смачкани скилидки чесън, босилек, сол и черен пипер. С тази марината намажете пилето отвътре и оставете в покрит съд няколко часа. Преди печене леко изцедете течността. Пече се 40 минуни, като се обръща поне четири пъти и при всяко обръщане се намазва с маринатата с помощта на четка. Мазането се прекратява 3 минути преди свалянето от грила, за да се получи хрупкава коричка.
Поставете дафинов лист и мащерка в тавичката, в която се оттича мазнината. След изпичане пилето, полято с този сос, ще добие апетитен аромат.
Сервирайте го със задушен ориз, гарниран с парченца грейпфрут.

Домашен барбекю сос


Съставки: 2 ч.ч. кетчуп, 1 ч. ч. вода, ½ чаша ябълков оцет, 1 супена лъжица сос Уорчестър, 1 с. л. лимонов сок, 1 чаена лъжичка сос табаско, ½ с. л. прясно смлян черен пипер, ½ с. л. смлян лук, ½ с. л. горчица, 5 с. л. кафява захар

Приготвяне:
Смесете кетчупа, водата, ябълковия оцет, сосовете Уорчестър и табаско и лимоновия сок. Оставете ги на огъня и след като заврат, добавете останалите съставки и намалете котлона. Оставете соса да къкри 1 час непокрит.
Не поливайте месото със соса, докато се пече, защото той ще изгаря. Предложете го като допълнение към готовата скара.

Рая Христова
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите