Арх. Елена Стойчева: Бабата също е творец!

2016-06-17 16:54:26, публикувано от Антоанета Салфидж в / Случки / Интервю / Мира Добрева: „Взех сигурни мерки срещу обирджиите“

„Чергодейки“ – ателието, което връща тъкачеството към живот

Елена Стойчева е архитект, който живее и работи във Виена. През 2015 г. се включва в социалния проект „Резиденция Баба“, който се провежда в с. Дряново като инициатива срещу обезлюдяването на селата, но и възможност за споделяне на натрупаните знания и опит, които възрастните хора все още пазят.

На Оne Design Week Елена, заедно с баба Роса от с. Дряново представиха ателието „Чергодейки“ с първите прототипи на черги, продукт на съвместния им труд.

Елена, какво те провокира да се затвориш на село, за да изучиш тъкачеството?

Всичко стана спонтанно и случайно. От няколко години живея във Виена и се дразня, че България там не е позната с нищо специфично. От друга страна съм голям фен на овцете и вълната като материал, и когато чух за проекта „Резиденция Баба“, веднага се включих.

Именно в село Дряново разбрах, че всеки е творец, дори бабата, която старателно обработва суровия материал, за да е полезен във всекидневието.

С какво твоите черги се отличават от тези на бабите?

Аз стъпвам на традиционното разбиране за технология на ръчно ъканата вълна и начин на обработка на материала, но придавам на продукта съвременен облик. Оглеждам се и търся мотиви, които да се възприемат като готини, а не да предизвикват асоциации за аромат на нафталин. Търся начин да извадя ядката на чергата на светлина. Все още търся начин и няма да се откажа.

Бабите харесват ли твоите черги?

Не съвсем. Даже понякога остро ми се противопоставят и ме смъмрят. Те например са свикнали шарката да е хармонична, райетата да са широки и през точно определен интервал. А за експерименти с багрите въобще не може да става и дума. Но аз работя и по този въпрос. Вече имаме черги, които сме направили заедно и са интересна симбиоза между моя и техния вкус.


Чергата, направена от Елена и бабите

Ти самата възприемаш ли се като дизайнер?

Пред мен този въпрос не стои. За мен е важно да експериментирам с органичната и екологично чиста материя, да ѝ придавам утилитарна форма и фунция. От особено значение е също социалната страна на проекта – да създавам продукт за човек, а не просто за удоволствие или лукс.

Щастлива съм, че не съм сама, а работя с жените, които също се чувстват полезни, но и ме учат как нещата се случват.

Антоанета Салфидж
Снимки: "Резиденция Баба"

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите