Арх. Виолетка Славова: Дизайнът е процес, а не форма

2016-06-17 08:52:09, публикувано от Антоанета Салфидж в / Случки / Интервю

И най-сложното решение може да се превърне в работещ бизнес модел. Ако се научим да работим в екип“

Арх. Виолетка Славова завършва Политехническия университет в Милано, където пралелно работи в звеното за иновации ASP. Преди две години, когато решава да се върне в България, търси подходяща среда за прилагане на иновативните си знания и подходи към проектирането и дизайна. Така попада в Design thinking - агенция за иновации, обучения и консултации, които развиват креативността и работата в екип. Откривам я с презентация за дизайн мисленето на Оne Design Week.

Какво е дизайн мислене?

Методология за казуси, креативен процес за решаване на комплексни и на пръв поглед нерешими проблеми. Няма грешно решение, има обаче нестандартен подход. Ще го намериш, когато поставиш човек в центъра на нещата. Решенията за хората са в самите тях.

Това е пътешествие в няколко етапа: разбиране на същността на проблема, генериране на интересни идеи, оценка и селекция на идеите, изграждане на евтин прототип и тестване. Този процес се използва както от най-иновативните компании в света, така и от хора, които се стремят към развитие на своята ричност и кариера.


Какви резултати могат да се постигнат с дизайн мислене?

То е процес, не форма и в този смисъл с него могат да се постигнат различни резултати и продукти дори, но те не са крайни, статични и непроменливи. Ако преживяванията на потребителя изискват промяна, дизайн мисленето ще ги регистрира и ще „включи“ програма за ъпгрейд. Това е най-човешкият бизнес подход - концентрира се не върху продукта или услугата, а върху потребителя, като съчетава човешкото с креативното и рационалното.

Как дизайн мисленето работи в архитектурата?

Дизайн мисленето е работа на границата между дисциплините, където креативността е най-висока. Методът е приложим във всички сфери на човешка дейност, разбира се и в архитектурата. Важно е обаче да се заложи в самото начало и да се следва последователността на етапите. Чрез внимателна селекция на идеи и постоянни тестове на по-ранни фази, които помагат загубите да се минимализират, и най-сложното архитектурно решение може да се реализира, да се продаде и да се превърне в работещ бизнес модел.

Има обаче и още едно условие – да се научим да работим в екип.

Антоанета Салфидж

Снимки: авторката

 

 

Сподели
Етикети: Случки / Интервю /
Коментирай
Покажи коментарите