Арт елха от строителни материали

2016-12-23 16:10:17, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Арт

Тя е символ на промяната в НДК


Уникална елха, изработена от демонтираните материали при ремонта, грейна в централното фоайе на НДК. Авторите са Деница Аргиропулос, художник-сценограф, и Георги Георгиев – Жожо, скулптор. Те създават триизмерна арт инсталация от десетки метални модули, свалени от старите тавани на сградата и украсени с цветни плаки от бракувани прожектори.

Елхата е висока близо 8 метра и е разположена до статуята. Тя символизира началото на промяната на НДК след старта на ремонта във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Най-големият културен и конгресен център у нас не е ремонтиран от неговото завършване през 1981 г., а всички частични ремонти, правени „на парче“ през годините, не са допринесли за състоянието на сградата.

До септември 2017 г. сегашната зала 3 на НДК ще се превърне в най-модерната пленарна зала, в която ще се провеждат заседанията на Председателството. Освен нея ще бъдат ремонтирани и прилежащите й две зали, както залите 4, 7, 8 и 9. За съжаление отпуснатите от правителството средства няма да стигнат за ремонта на най-голямата зала 1, в която ще се открие българското председателство.

Освен ремонт на пространствата, изцяло се обновява и информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Заложено е и дигитализиране на системите за управление и комуникация, така че от аналогов, Дворецът ще се превърне в една от най-модерните и интелигентни сгради у нас.


 

Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите