Артмосфера - помага да не мислим токсично

2016-09-08 11:56:38, публикувано от Камелия Петкова в / Мода / Случки / Музи / Аксесоари / Интервю / Арт

Момичетата, които създават артистични бижута и аксесоари 

Две слънчеви дами – Диана и Даяна, в един слънчев ден - днешният. Диана Василева е една от създателите на сдружение "Черчеве" и автор на бижутата с псевдоним Eva Pendientes, а Даяна Божкова е автор на ърбън клинове и чанти. Момичетата създадоха артистичното пространство „Артмосфера“ и от началото на годината посрещат ценителите на изкуствата в центъра на София, на ул. "Лавеле" 11. А сега ни развеждат из него.

Как се събрахте, как измислихте "Артмосфера"?

Всичко започна преди четири години, когато създадохме „Черчеве“. От тогава сме представили над 300 автори на организираните от нас събития, но все повече хора се занимават с тази дейност и някак си логичното продължение на работата ни бе да създадем арт пространство, в което да продължим, но по друг начин - презентирайки творбите и техните автори, както и да ги предлагаме на нашите гости и клиенти.

„Артмосфера“ е галерия за ръчно творчество и сме горди, че я изработихме буквално със собствените си ръце. В нея искаме хората да не мислят токсично, а да намират смисъл, да се усмихват и да откриват добрата енергия. Защото я има.

Направили сте всичко на ръка?

Да, изцяло сами създадохме интериора и сме доволни, защото посетителите твърдят, че мястото им напомня за бижу. Но не сме на централна улица и е трудно да бъдем видяни от случайните минувачи. Разбираемо е, че летният период е труден за всеки в този бранш, но ние неслучайно избрахме закътано и уютно кътче, сгушено измежду най-популярните места в центъра на София, за да останем непокътнати и неповлияни от масовото, потребителско и консуматорско мислене.

Вярваме, че хората, които се интересуват от нестандартното и креативното ще намерят пътеката до нас, рано или късно. Ще продължим да се стараем да я запазим такава, каквато е – без комерс. Непрекъснато мислим как да представяме галерията и творбите в нея по по-нестандартен и интересен начин. Избрахме нова минималистична визия за снимките ни, която да представи уникалността на творенията. Подготвили сме и дизайнерски стикер за всички наши клиенти и приятели, които посетят галерията, напомнящ, че изкуството и положителното мислене вървят ръка за ръка. Предстои да направим сайт и онлайн магазин. Ще търсим и реализация в чужбина. Тези творби трябва да бъдат видени.

Какво могат да намерят хората в „Артмосфера“?

Неочаквани неща. Няма да видят масови стоки и комерсиални изделия. Няма да видят и масовото производство на сувенири и бижута – да бъдат готови за шокиращи в красивия смисъл изделия превърнати от нетипични и нестандартни материали в нежни изящни или дръзки бижута и произведения уникати. Даяна, която е създател и автор на Ърбън & Милитари стил чанти и клинове ГълUP, работи в галерията и обяснява на хората за прекрасностите и техните автори, техниките на изработване и необичайните материали.


Към момента работим с над 60 креативни творци в различни сфери: бижута, декорации и картини, което превръща пространството в една от най-активните в страната.

След няколко дни е и фестивалът за ръчно изкуство в НДК, надяваме се да ви видим там.

Да, много се вълнуваме за събитието. Тъй като това е фестивал на творците, нашата галерия няма как да участва, затова аз, като творец ще представям моето изкуство: бужута от бетон, кожа и цимент. Ще посрещам всеки любопитен в централното фоайе на НДК.

Как според вас се развива светът на ръчното творчество у нас?

Ние избираме да представяме именно автори на по-нестандартни неща. Все повече и повече талантливи хора експериментират и изразяват себе си, виждайки детайлите и причудливи форми в нетипични и дори - строителни материали. Крайният продукт е невероятен, неочакван и в повечето случаи, суперемоционален. Това е да си създател, творец и артист и ние подкрепяме. Смятаме, че в България вече все по-често има личности, които не се притесняват да изразяват себе си, носейки все по-смели и по-дръзки аксесоари или бижута.


Радваме се, че и ние имаме малък принос за това и хората започнаха да търсят и ценят ръчно изработените изделия и техните създатели. Тенденцията според нас е това да стане предпочитано пред масовото бълване на китайски стоки, дори и да са маркови, защото знаеш, че носиш колие, излязло от ръцете на добър и светъл човек, специално изработено за теб, с твоето послание в него и най-вече едно в цял свят.Снимки: "Артмосфера"

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите