Бърза лютеница и други сосове за печено месо

2016-06-01 11:48:52, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати / Ястия

Особено актуални в сезона на барбекюто

Сезонът на ленивите неделни обеди и дългите топли вечери, в които кюфтенцата тихо припукват върху скарата, е вече е официално открит. Можете преспокойно да планирате идеалното приятелско парти с похапване. Но колко по-вкусно би било, ако имахте под ръка и пикантен сос, с който да гарнирате пържолите и наденичките? Ще ви помогнем с няколко проверени варианта:

Бърза лютеница или сос лечо

Необходими продукти: 1 кг червени чушки, 1 кг домати, 1 с. л. червен пипер, 2 люти чушлета, ½ връзка магданоз, 2-3 щипки захар, сол, оцет и олио на вкус

Приготвяне: Почистете чушките, нарежете ги на средно големи парчета и ги задушете в 50 мл вода – на дъното на тенджерката, колкото да омекнат. Към тях добавете нарязаните на едро домати и малко сос да се варят за 15-ина минути. След това прецедете зеленчуците и претрийте през сито. Полученото пюре подправете със сол, захар, червен пипер и оцет на вкус и продължете варенето за още 15 минути, като бъркате от време на време, за да не загори. Поръсете със ситно нарязан магданоз и свалете от огъня. Когато се охлади, го овкусете с олиото и по желание, с малко счукан чесън и счукани люти чушлета.

Чеснов сос за месо на скара

Необходими продукти: 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 50 г сладка горчица, 50 г доматено пюре, 250 мл бульон, сол, оцет

Приготвяне: В загрятия зехтин или олио запържете ситно нарязания лук и счукания чесън да се позлатят леко и после добавете доматеното пюре, бульона, солта и оцета. Намалете котлона и варете 10-ина минути, като разбърквате. След като отстраните от огъня, добавете горчицата, разбъркайте до хомогенна смес и поднесете.

 

Винен италиански сос

Необходими продукти: 100 мл бульон, 1 ч. л. Доматено пюре, 3 мариновани гъби, ½ глава лук, 30 г масло, 50 мл бяло вино, сол, захар, черен пипер, оцет

Приготвяне: Нарежете лука ситно и задушете в маслото. Добавете нарязаните на дребно гъби, бульона, доматеното пюре и подправките, и оставете да кипне, след което свалете от огъня. Добавете виното и нарязания на ситно магданоз, разбъркайте и гарнирайте месото със соса.

НИЯ

Сподели
Етикети: Кухня / Салати / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите