Чувството за справедливост ни е вродено

2017-04-12 14:26:49, публикувано от Камелия Петкова в / Емоции / Деца и родители

Затова и децата толкова обичат истории със супергерои


Чувството за справедливост ни е вродено и тъкмо то обуславя огромната популярност на супергероите сред децата по целия свят – това установиха след експеримент специалисти от университета в Киото, пише. Резултатите от изследването им са публикувани в сп. Nature Human Behaviour.

Те прожектирали анимационни филми с трима герои на шестмесечни бебета. И в двете филмчета единият от персонажите постоянно преследвал друг. В първата анимация третият герой, виждайки какво се случва, предпочел да избяга надалеч, а във второто филмче той, напротив, се намесил в ситуацията и защитил преследвания.

След като децата изгледали филмчетата, им предложили да поиграят с реални прототипи на третия герой. Малките си избрали да изиграят този, който защитава слабите и демонстрира смелост и благородство.

„Шестмесечните са в съвсем ранен стадий на развитието си, дори не могат да говорят, но разбират отлично как се развиват отношенията между тримата герои и правят избор в полза на добрия. Това ни кара да предположим съществуването на вродена способност да се разпознава героизма“, казва Дейвид Бътлър, един от авторите на изследването.

Вроденото чувство за справедливост и възхищение от безкористните защитници на "унижените и оскърбените" е в основата на историите за супергерои, и, според учените, е съвсем логично подобни филми и комикси да се радват на популярност и сред децата, и сред възрастните.

Снимкr: pixabay.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите