Да родиш след 40

2016-01-26 09:38:15, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Емоции / Деца и родители / Полезни идеи

Предимства и рискове на късната бременност


Шансовете за забременяване са много по-ниски след 40 години, отколкото на 30 или 20. А да се разчита на собствената репродуктивна система след 45, е почти невъзможно, твърдят специалисти. И все пак, много жени, които са на 40 и повече години, зачеват, било то чрез лекарска намеса или по естествен път.

Журналистката Eлена Йончева стана майка през март и навърши 52 г., Мадона също роди след 40-годишна възраст - на 41.
Бившият супермодел Карла Бруни го направи на 43, а актрисата Марша Крос, позната от сериала „Отчаяни съпруги”, роди близначки малко, преди да навърши 45.

Съпругата на Джон Траволта, Кели Престън, роди второто им дете на 47, но историята познава дори дами, родили за първи път на 60!

Късната бременност има своите предимства, както за бъдещата майка, така и за нейното дете, се казва в статия на babycenter.com. Същевременно, както е с бременността във всяка възраст, до станете майки след 40 г., си има и минуси.

Кои са те? Отговор дават специалисти по репродуктивно здраве, финансови консултанти и психолози.

Предимства:

- По-опитни сте, най-вероятно сте и материално осигурени и имате стабилна кариера;

- В повечето случаи сте имали възможност да се опознаете добре с партньора си, което може да бъде здрава основа за създаване на семейство;

- По-възрастните майки са по-добре образовани от младите родилки, като цяло, и съответно са в състояние да вземат по-мъдри родителски решения;

Например: Вероятността да кърмите бебето, когато сте над 40 г., е много по-голяма, отколкото при жените под 30 г., според проучване, публикувано в специализираното списание Journal of the American Dietetic Association. Защото 40-годишните разбират, че това е най-правилният избор, когато става въпрос за здравето на детето им.

„Тези, които стават родители след 40 г., са по-фокусирани върху децата си, в сравнение с по-младите. Защото по-възрастните мама и татко са имали достатъчно време да пътуват и да се забавляват, преди  да станат такива”, казва американската психоложка Сюзън Хейтлър.


Рискове:
- Може да имате сериозни проблеми със забременяването, защото истината е, че колкото повече отлагате, толкова по-трудно става – броят и качеството на яйцеклетките намаляват с годините. А това, от своя страна, повишава риска от спонтанни аборти и вродени дефекти на плода;

„Фертилитетът (плодовитостта) на жените спада рязко с всяка измината година  след навършване на 40 г.”, според гинеколожката Джулия Джонсън.
Изследване, публикувано в сп. Fertility and Sterility, потвърждава мнението на Джонсън: учените откриват, че 40-годишни жени, лекувани от безплодие, имат 25% шанс да забременеят с помощта на собствените си яйцеклетки. Картината обаче драстично се променя, когато дамите са на 43 г. и на 44 г.– процентите падат на 10%  и на 1.6%, съответно.
Освен това вероятността тези, които забременяват на 40 г., да абортират, е 24%. Докато при 43- и 44-годишните процентите се увеличават на 38% и 54%.

А пък американският експерт по репродуктивно здраве Джеймс Голдфарб казва, че да забременеете със собствените си яйцеклетки след 46 г. е„ все едно да си купите билет от лотарията – все някой печели, но не може да разчитате, че този някой ще сте вие.”

„Използването на донорни яйцеклетки увеличава значително шансовете за забременяване. Именно така повече известни мами го правят, независимо дали си го признават или – не”, твърди Голдфарб. „А фактът, че знаменитостите не говорят открито за това, прави много лоша услуга на останалите жени - поне една пациентка влиза на месец в клиниката с фалшивата надежда, че може да забременее чрез собствените си яйцеклетки.”

- Голяма е вероятността да имате тежка бременност – високо кръвно налягане, развитие на диабет, проблеми с плацентата, усложнения при раждането;

- Голям е и рискът да родите малко или недоносено бебе. Проучванията установяват, че децата, родени от по-възрастни майки, са изложени на риск от развитие на диабет тип 1,  и от високо кръвно налягане;

- Спермата на партньора също „остарява”. Въпреки че мъжете са в състояние да създават деца, дори на 60 и на 70 години, качеството на семенната течност се влошава с възрастта – генетични дефекти могат да се появят в много по-голяма степен, отколкото при по-младите сперматозоиди;

Напоследък, въз основа на направени проучвания, учените предполагат, че има връзка между възрастта на бащата и генетично свързаните болестни състояния „Синдром на Даун”, шизофрения и аутизъм.

- Може да се преуморите от работа. Защото ще ви се наложи да работите до по-напреднала възраст, за да обезпечите материално детето си, според финансовата консултантка Марни Азнар.


Но просто при някои жени биологичният часовник се развива по-бавно, а и е доказано научно, че жените, които са родили след 35 години, живеят по-дълго.
Истината е, че няма „правилно” време да родиш – когато се случи, можем само да пожелаем здраве и радост на семейството!

Камелия Петкова
Снимки: pinterest.com, pixabay.com, Shutterstock
 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите