Див и красив - остров Самотраки

2015-11-08 14:10:07, публикувано от Станислава Петкова в / Емоции / Приключения / Места / ОТличен опит

Каменните плажове и девствената природа на малкото късче земя крият безподобен чар, твърди Любомир Мутафчиев

 
Всяка година правя по едно пътешествие с мотор извън България и тази избрах да обиколя гръцкия остров Самотраки, защото е интересен като история и защото е извън обичайните туристически дестинации.

Той е по-див от другите и не дотам съсипан от курортисти и индустрия. В това е и неговия чар. Там ходят много гърци и малко чужденци.

Обикновено хората се отправят в подобна посока през лятото, но Самотраки е красив през всеки сезон, със сурова красота и страхотно място за истинско уединение край Бялото море.


Красивите гледки не са само край морето. Терма например е прекрасно място близо до крайбрежието, но в полите на планината, сред гъста растителност и хлад, отвсякъде вода, водопади и реката Гриа Ватра.

Островът не е голям – дълъг е едва 17 километра и се намира между Лимнос, Имврос и Тасос, на 24 морски мили от град Александруполис, които ще прекосите с ферибот. Има ферибот и от град Кавала.


Който обича ситния пясък, чадърите, шезлонгите, баровете и други екстри, да не идва тук. Плажната ивица е дълга, но покрита с дребни камъчета. Все пак дивата й осанка и сравнителната безлюдност крият своята привлекателност за тези, които търсят това.


Козите са повече от хората на Самотраки

Където и да се намирате по брега, може да бъдете сигурни, че зад гърба ви са надвиснали остри планински върхове. Това съчетание на планина и море е почти навсякъде. Планината Фенгари, което значи "толкова висока, че скрива Луната", се извисява със своите 1624 метра и величие.


Столицата на Самотраки Хора е сгушена в планината. Хората са се заселили там преди векове, премествайки главния град от крайбрежието, заради нестихващите пиратски набези.


Малки спретнати къщи, тесни виещи се улици, където често човек се пита дали това е улица или пешеходна алея, през която едва един човек може да се провре.


Уютни площадчета, потънали в зеленина и множество красиви изгледи, защото Хора е на високо и гледа гордо към хълмовете и морето.
 

Храмът на великите богове е сред най-важните религиозни центрове в древния свят. Самоличността на божествата, почитани в светилището, остава загадка, тъй като самото споменаване на имената им е било забранено. Литературните източници ги наричат с колективното име Кабири, докато на надписи, намерени в храма, са изписани като „Велики Богове“.
Славата на античния остров  се дължи именно на култа към тях. Той включва прочутите двустепенни тайни мистерии, които се сравняват по важност с Елевзинските мистерии. За мистериите се знае малко, поради съществуваща религиозна забрана за разкриването им. Знае се обаче, че първата степен на ритуала е свързана с обредът на свещения брак, а втората - „Размисъл“ с морални въпроси. Една от разликите между двете конкуриращи се мистерии била, че Самотрашките били достъпни за всички, независимо от възраст, пол, свободен или несвободен статут на посвещавания в мистериите.

Според легендата, на празненствата в храма Филип Македонски се среща със своята съпруга Олимпия, която след това го дарява със сина им - небезизвестния Александър Македонски.


Познавате ли тази статуя? Богинята на победата Нике - един от най-известните експонати на Лувъра, е взета от храма на великите богове на остров Самотраки и пренесена във Франция, но в Археологическия музей на острова може да се види нейно копие.
 
 
Текст и снимки Любомир Мутафчиев
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите