До вчера най-добър приятел, днес – просто непознат...

2015-06-04 12:10:20, публикувано от Здравка Трайкова в / Емоции / ОТличен опит

Защо много приятелства не издържат изпитанията на времето и как да ги възстановите ако ви липсват - приятелски съвети отЛИЧЕН опит


Ей така, някак си „безпричинно“, се отчуждавате с човек, с когото някога сте били изключително близки. Няма начин да не ви се е случвало! И дори не знаете какво точно е станало и защо, но бавно и сигурно сте се отдалечавали един от друг. Не е задължително да е имало някаква лична драма, просто нещата с най-добрата ви доскоро приятелка вече не са същите…
Непознатите могат да станат добри приятели точно толкова лесно, колкото и добрите приятели да се превърнат в непознати. Странно как и защо се получава така?


Променяме се. На 20 години сте едни, а съвсем други на 30 – сигурно много от вас са усетили тази разлика. Имали сте приятели, без които животът ви е бил немислим. Обичали сте ги, връзката ви е била много силна, винаги са били насреща, а и вие сте били готови да направите всичко за тях.
Докато един ден  просто осъзнавате, че те всъщност вече не са такава важна част от битието ви. Объркани се питате дали не сте сгрешили някъде, но истината е, че този въпрос няма точен отговор. Най-вероятно е станало, защото житейските ви пътища са се разделили и вече не сте свързани толкова силно, както преди. Това не означава, че вече не сте приятели - просто не сне толкова близки. И няма нищо нередно, когато пътищата ви се разделят.

По-важното е да се уважавате взаимно, да не съдите другия за избора, който е направил, или защото сте вдъхновени от нещо друго.Толкова често хората говорят лоши неща за онези, които не оценяват приятелството, но какво значи „стойност“ в случая? Трябва ли да накараме нещо да проработи, само защото някога е било така? Или просто всеки от нас играе определена роля в даден момент от живота си и продължава напред?
С времето срещате нови хора и завързвате нови добри приятелства. Не бива да се чувствате виновни, че във всекидневието ви вече няма място за старите съучениците и бивши колеги примерно.
Представете си, че с вашата най-добра приятелка слушате една и съща музика. Изведнъж обаче започвате да харесвате други неща, а приятелката ви си пуска все същите парчета, които на вас са ви станали скучни. Тогава започвате да се събирате с хора, които са „на вашата вълна“. Това, че вече имате различен музикален вкус, не означава, че с онова момиче вече не сте приятели. Е, не е както „едно време“, когато имахте обща компания и излизахте заедно всяка вечер, но приятелката завинаги ще остане специална за вас заради невероятните спомени.


Понякога хората се отчуждават заради някаква случка – сериозна или дребна.  При подобни раздели хората се питат: ”Дали вече не сме приятели, защото не можем да преодолеем разногласията помежду ни?” Това е чудесна възможност да научите много за себе си чрез комуникация с другия.
За съжаление обаче, често става така: ядосани, отправяте обвинения или мислите за възмездие, защото просто не ви дава мира мисълта за прекъсването на отношенията. Дълбоко в себе си като че ли искате да си върнете тези хора обратно, но не знаете как да го направите! Или сте прекалено уплашени, за да предприемете първата стъпка, или, ако все пак се престрашите, не знаете какво да кажете.
Ако оставите нещата да се решат от само себе си, може напълно да преодолеете инцидента, но все още да нямате идея как да възродите приятелството, защото не знаете как ще изглежда то. Странно е! Има толкова много случаи на неочаквани срещи, при които разделените приятели стават отново близки. Ще помогне не съжаление, а действие!

Пример: двама много близки приятели се разделят, защото единият започва да употребява наркотици, а другият се отдръпва, защото не иска да има нищо общо с това. По-късно напусналият, Джо Мартино, се почувствал виновен, защото си помислил, че ако не беше избягал, приятелят му нямаше да загази толкова много. Но в крайна сметка всеки поема по свой собствен път. Със сигурност е могло да се направи нещо повече по въпроса, но към този момент избягалият не е знаел какво да стори, а съжалението не може да трае вечно. „Обвинявах за нещо, към което просто трябваше да се отнеса с повече внимание”, казва Мартино.
Бъдете винаги отворени към приятели и дори - към непознати, щом чувствате, че общуването ви с тях има стойност!

Съвет:
Имате стар приятел, когото искате да чуете е видите, но просто не знаете как да подходите? Просто му/й се обадете! Замислете си дали ако утре изчезнете от Земята, бихте искали да видите този човек още веднъж? Ако е така – намерете начин да достигнете до него – резултатът при всички случаи ще ви изненада!
Ако скърбите или сте объркани, имате две опции – или да говорите открито с човека за това и да разберете каква е отсрещната реакция, или да превъзмогнете случилото се. Не се страхувайте да опитате, защото така ще научите много неща за себе си, а и за приятеля си.  Поставяйки се на мястото на другия, разбираме чувствата  му, което в много случаи помага. Приемайте и уважавайте нещата такива, каквито са! Не можете да контролирате всичко, а и миналото си е минало. Можете да промените само настоящето…

Здравка Трайкова по материали на collective-evolution.com
Снимки:collective-evolution.com, pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите