Доказано: Сутиенът разваля бюста

2016-03-14 13:15:50, публикувано от Здравка Трайкова в / Красота / МИСли / Наука / Тяло

Невероятно, но факт: носенето на сутиен отпуска гърдите, според френски учен

Близо 102 години сутиенът властва в дамския гардероб и отдавна не е само средство за поддържане на стегнат бюст, но и неотменна част от стила на модерната жена.
Оказва се обаче, че сутиенът не е полезен, както смятахме досега, дори напротив - не предпазва гърдите от отпускане и не намалява болките в гърба, а затруднява кръвообращението и прекъсва развитието на мускулната тъкан в тази област. Това твърди френският учен Жан-Дени Руйон, цитиран от mirror.co.uk.

Специалистът по спортна медицина е изследвал 330 жени с различна гръдна обиколка на възраст между 18 и 35 г. в продължение на 15 години.
 
Той е установил, че дамите, които не носят сутиен, имат по-еластичен бюст. Освен това, зърната на техните гърди, според него, са разположени по-високо в сравнение със зърната на тези, които не стягат гърдите си, при това със седем милиметра.


 
Погледнато от медицинска, физиологична и анатомична гледна точка гърдите нямат никаква полза от сутиена. Напротив, той ги кара да се отпускат още повече“, казва Рулон пред medicalnewstoday.com.

Това твърдение звучи съвсем правдоподобно“, коментира пластичният хирург Стафорд Броуман. Неизползването на сутиен увеличава производството на колаген (белтък, осигуряващ здравина и еластичност на кожата), което повдига младия, развиващ се бюст.“

Дали ще се наложи да преосмислим отношението си към любимото бельо?!

Здравка Трайкова по материали на mirror.co.uk
Снимки: pinterest.com, Shutterstock
Сподели
Етикети: Красота / МИСли / Наука / Тяло /
Коментирай
Покажи коментарите