Пристигат емблематични фотографии на Стив Маккъри

2016-04-20 12:53:51, публикувано от Здравка Трайкова в / Музи / Арт
Сред тях е и пленителната творба „Афганистанското момиче”

Имаме шанс да се насладим на изключителни снимки и документални кадри от портфолиото на световноизвестния американски фотограф Стив Маккъри. Творбите му  ще бъдат изложени в столичната галерия „VIVACOM Art Hall” от 15 май до 17 юни. Входът е свободен.Маккъри създава спиращи дъха фотографии, вдъхновени от пътуванията му по света. Неговата работа обхваща всичко - от конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни култури.


Уникалната интензивност и красота на снимките отразяват огромните промени в света, в който живеем.


Творбите разказват цели истории, а хората са представени в оригиналния контекст на техния живот.


Каквото и където да снима, фотографът запазва винаги човешкия елемент. Именно той е и в сърцето на една от най-успешните му и пленителни снимки, превърнала се в икона – „Афганистанското момиче”. Творбата е създадена в бежански лагер в Пакистан.


Маккъри описва себе си като фотограф, който живее „на ръба на конфликтите”. Американецът придобива световна слава през 1979 г., когато, преоблечен като муджахидин (участник в мюсюлманско въоръжено формировнаия), изнася контрабандно първите снимки от окупиран Афганистан.

Стив Маккъри е една от най-ярките личности в съвременната фотография през последните тридесет години. Той е удостоен с престижния приз Robert Capa Gold Medal – награда за най-добър фоторепортер зад граница. Медалът се присъжда на фотографи, проявяващи изключителна смелост и инициатива.
Маккъри е награден и от американската асоциация National Press Photographers. Фотографът заема безпрецедентните четири пъти първо място в конкурса World Press Photo.

Източник: Арт Студио
Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите