Голото мъжко тяло като муза

2017-02-16 10:32:23, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Арт

Изложба на картини от 54 български художници 

Всяко голо тяло, колкото и абстрактно да е, трябва да събуди у зрителя капчица еротично чувство, пък била тя и най-бледа сянка – и ако не стори това, то е лошо изкуство и лъжлив морал.“ Това отбелязва в капиталното си изследване върху голото тяло в изкуството Кенет Кларк.

Дори да не се съгласим с него изцяло, сякаш не бихме могли да опровергаем твърдението, че „голото“, поне на територията на изкуството, се свързва с понятия като сексуално и еротично. Понятия, които във всяка епоха, като че ли подлежат на предефиниране с добавяне на все повече разклоняващи се договорки и уточнения. Понятия, които се отразяват в традиционната култура на българина и намират свои своеобразни употреби в редица обреди, фолклорни песни, митопоетични представи.

Ангел Спасов (1884 – 1974)

Голо мъжко тяло с червено наметало, ок. 1915


Изложбата „Голото мъжко тяло 1856 – 1944 г.“ ще търси отговори на въпросите какво дистанцира българския художник от тялото на мъжа, какви мисли поражда фигурата върху платното у автора и наблюдателя.


Станю Стаматов (1886 – 1963)

Семейството на художника на нудистки плаж, 1921

Изложбата предлага първия по рода си визуален разказ за тази особена национална прикритост през фигурата на оставения без дрехи мъж. Голият мъж, който, по една или друга причина, щом напусне частното пространство, като че ли се превръща в смущаващ социума обект.


Никола Канов (1864 – 1939)

Голо тяло, 1893

Експозицията представя развитието на учебния мъжки акт през периода и „употребата” на голото мъжко тяло в творчеството на художниците у нас. Посетителите ще могат да видят 96 творби – живопис, рисунка и скулптура на 54 автори, някои от които са знакови имена в историята на българското изкуство, а други позабравени и напълно неизвестни за широката зрителска публика.
От 21 февруари, в Софийска градска худжествена галерия.


Жеко Спиридонов (1867 – 1945)

Сатир, 1896

Източник: СГХГ
 

 

Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите