Импровизирани зеленчукови кюфтенца

2017-11-19 10:30:16, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Ястия

Както ги прави баба Марина 

Рецептите на баба Марина от Созопол са знаменити, а сред тях особено тачена е тази за зеленчукови кюфтета, защото дава възможност за много кулинарни импровизации.
Ето основните продукти, а всеки може да добави от себе си, за да ги направи отличителни.

Необходими продукти: 2 големи или 3 малки тиквички, 2 моркова, 3-4 печени чушки, 1 яйце, 100 г сирене, 1 връзка магданоз, 100 г овесени ядки, сол, черен пипер, зехтин  

Приготвяне: Измийте, обелете и настържете тиквичките и морковите. Обелете чушките и ги нарежете на много ситно, смесете, посолете и оставете да се отцедят в гевгир за половин час.

След това добавете към отцедените зеленчуци яйцето, настърганото сирене и овесените ядки, както и зехтина и нарязания на дребно магданоз.

Смесете всичко добре, включете фурната да се загрява, а сместа оставете в хладилник да стегне за 15-ина минути. После направете малки кръгли кюфтенца, наредете ги в тава върху хартия за печене и печете около половин час.

Съвет: можете да не слагате овесени ядки, а брашно или галета, но с ядки е по-вкусно. Можете да добавите сух джоджен, босилек, сушени домати, както и червен пипер, ако не слагате чушки, можете да направите кюфтенцата само с тиквички и моркови, а може към основните продукти да добавите и грах или нахут. Така всеки път ястието ще бъде различно!

Снимка: pixabay.com

 
 
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите