Истории с чай

2015-12-15 10:34:20, публикувано от Слава Зарева в / Случки / Истории

На 15 декември отбелязваме Международния ден на благоуханната напитка

 
Светът чества 15 декември като Международен ден на чая и това е повод да си припомним полезните свойства и вълшебен аромат на популярната напитка.

Запарката от листенцата на чаения храст е традиционна от 4 хилядолетия за Индия и Шри Ланка (преди Цейлон, откъдето произхожда прочутия цейлонски чай) Япония, Китай и много други азиатски страни, за Централна Африка и Южна Америка.

В Европа чаят пристига през XVII век, внасян първоначало от нидерландски търговци, а в последствие и от Британската източноиндийска компания.
Вълшебният вкус на чая, според легендата, бил открит от втория владетел на Поднебесната империя Шен Нунг през 2737 г. пр. н. е, който изпуснал няколко листенца на чаения храст в гореща вода. 

Технологията на приготвяне е различна в различните традиции. Докато японската чаена церемония може да продължи над 3 часа и половина, то в Русия е достатъчно самоварът със запарката просто да стои топъл на печката.

Различните националности обичат и различни вкусове на чая – англичаните го пият предимно с мляко, в Тибет – с бучка масло, индийците – с канела, джинджифил и други подправки, в Русия, а и у нас е възприето чаят да се подправя с мед и лимон.

Чаените листенца първоначално се съхраняват в метални кутии, но в началото на XX в. английският търговец Томас Съливан изобретява хартиените пакетчета, за да съхранява по-удобно.

Познати са буквално хиляди разновидности на тази напитка: черен, зелен, червен, жълт чай, с различни аромати... И всички са прочути със своите лечебни свойства, сред които е детоксикиращите - чаената запарка извлича токсините от тялото и действа благоприятно при най-различни заболявания.

Камелия Петкова
 
Сподели
Етикети: Случки / Истории /
Коментирай
Покажи коментарите