Избавление от кошмара с напуканите пети

2016-03-30 14:38:37, публикувано от Камелия Петкова в / Красота / Грижа за кожата / Тяло

За тях може да е виновен сезонът, килограмите, възрастта... Как да се справите

 
След зимата, когато кожата на цялото тяло страда от прекомерно изсушаване, е едва ли не нормално кожата на петите (и лактите) да е суха и напукана.

При петите напукването се дължи и на повишеното механично натоварване при ходене. Често те се срещат при бременни жени и при хора с наднормено тегло.

Напуканите пети се появяват често и заради лошите обувки – ако те са с прекалено дебела и плътна кожа, а кожата на петите човек е склонна към изсушаване.

От този проблем страдат и възрастните хора. В добавка, в пукнатините се събира мръсотия и в крайна сметка кожата се възпалява.
 
Ако се занемари в това състояние, може да бъде наистина ужасяващо болезнена и грозна. А наближава топлото време, в което събуваме чорапите и тръгваме боси навън и гледката на напуканите пети може да е кошмарна.

Решение на проблема има - не само от естетически съображения, но и от гледна точка на здравето:
 
Лимонов сок
Натъркайтеи напуканите пети с лимон – той избелва, но помага за хидратирането и омекотява. Използвайте лимона не само външно, но и пийте лимонов сок с малко мед и вода – домашната лимонада е сред най-добрите бабини средства за разхубавяване.
 
Почистване с пемза


Премахването на грубата кожа най-малко веднъж седмично може да помогне много в борбата с напукването й. Не чакайте проблемът да се задълбочи и стъпалата да станат прекалено болезнени.
Натопете краката в топла вода и отстранете мъртвите клетки, като си служите с пемза или мека плътна хавлиена ръкавица.

Внимание: някои хора отстраняват грубата кожа, като я изрязват с ножица, скалпел или дори – нокторезачка. Но това е опасно, защото омекналата от водата кожа се реже лесно и можете да се нараните, ако сте неопитни. Освен това, когато кожата отново се втвърди, ще имате остри издатини, които ще ви болят и ще късат чорапите.
 
Пемзата и вулканичните камъни са по-добрият вариант, защото са нежен абразив.
 
Хидратиращи и подхранващи продукти

Много е важно след отстраняването на кожата петите да се мажат редовно и старателно с подхранващ крем, като минимумът е веднъж дневно.
 
Подходящо е да добавяте отвара от лайка във водата, с която миете краката си, билката облекчава възпаления, раздразнения на кожата и я заздравява.


Опитайте с масло от лавандула или чаено дърво – капнете 1 капка в подхранващия продукт за кожа.

Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите