Избор на матрак за дете – погрижете се за здравия сън на вашето съкровище

2016-12-16 11:10:10, публикувано от Камелия Петкова в / Интериор
Правилният избор на подходящ матрак за дете може да се окаже по-сложна задача, отколкото ви се струва. Да, едно дете няма специфични претенции за това на какъв матрак ще спи и определено няма да ви скъса нервите от обикаляне по всякакви магазини за матраци. Но...
Всъщност от това произтича сложността. Сами сте. Няма надеждни проби, няма ясни желания от ползвателя, няма градивни претенции. Освен това – тук идва най-неприятната част в избора на матрак за дете – предстоят много бързи и често драматични промени в тялото, нуждите и вкусовете на малкия палавник, които може буквално за месеци да направят непотребен и най-добрия матрак, купен на най-страхотната цена.
Добре де, но все пак какъв матрак да избера? Сигурно се питате точно това и ще се опитаме поне да ви ориентираме за избора на подходящ матрак за едно дете.
 
Продължителността на лежане върху матрака
Тя е добра отправна точка за избор на матрак за дете. Особено ако става дума не просто за детски матрак, а за бебешки. Изискванията към бебешките матраци трябва да са по-високи, предвид крехкостта и ежедневието на новороденото.
То ще лежи върху матрака почти постоянно. Ще се поти и върти върху креватчето. Затова е много важно един бебешки матрак или матрак за кошара да осигурява съвършено нежна и чиста среда. В този смисъл, насочете се към специални антибактериални модели матраци, които осигуряват стабилна, твърда, но и нежна опора. Така бебето ще лежи в чиста среда и няма да се протърква.
В това отношение може да се спрете на бамбуков бебешки матрак, изработен с вертикални и перфорирани канали в двете ядра за отвеждане на влагата.
Това е подходящ модел матраци, защото осигурява високи нива на проветривост и намалява риска от претопляне и запотяване.
 
Развитието на костната система на детето
Голяма част от необратимите гръбначни изкривявания се случват в детска възраст. Затова е важно да следите кога започва периода на интензивен растеж на детето и как протича той.
И за да гарантирате нормално костно развитие на детето, трябва да купите матрак, който осигурява правилна ортопедична опора по време на сън. Това е особено важно за учениците, които дълго време стоят в прегърбена поза на чиновете и носят тежки раници.
Посъветвайте се с експерт за подходяща ортопедична опора, която се препоръчва в периода на интензивен растеж. Като цяло един детски матрак не бива да е нито твърде мек, нито прекалено твърд. Важно е детето да се отпуска оптимално на него и гръбначният му стълб да е в правилна S-образна форма във всяко положение.
В този смисъл, внимавайте с моделите пружинни матраци за дете. Случва се пружинният блок на такива матраци да не е перфектно проектиран, което при по-интензивна употреба предизвиква увисвания. Особено важно обстоятелство, предвид склонността на децата да се стоварват със сила върху леглата. Затова, ако изберете пружинен матрак, спрете се на по-скъп модел.
 
Удобството при обзавеждането и подреждането на детската стая
Това не е чак толкова критично, но все пак... Мислете за цялата детска стая при покупка на матрак. Нека има място за игри. Ако детската стая и без това е малка, изберете сгъваем детски матрак.  Има и модели сгъваеми матраци за кошарка.
Също предвид удобството, вземете и протектор за детски матрак. Палавникът едва ли ще внимава много.
 
Общите съвети за добър избор на матрак за дете са в началото да заложите на по-твърд матрак, като след 3-4 години преминете към матрак със средна твърдост. Материите трябва да са първокачествени, а покритията противоалергични. През последните години матраци Нани се наложиха като лидер сектора, защото предлагат добър баланс между цена и качество.
Това е най-важното при избор на матрак за дете. Погрижете се с обич за здравословния сън на Вашето съкровище!
Сподели
Етикети: Интериор /
Коментирай
Покажи коментарите