Изчезват ли врабчетата

2017-03-20 18:32:22, публикувано от Камелия Петкова в / Случки / Приключения / Как / Истории

Дружеството за защита на птиците стартира кампания „Ние броим врабчетата“

 

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява начало на кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ по случай Световния ден на това птиче - 20 март. Преброяването ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си на vrabcheta.bg.

„Ние броим врабчета“ се провежда за първи път в България, като мисията ѝ е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета: домашно, полско и испанско. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна.

Резултатите от проучване на БДЗП върху широко разпространените видове показват, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 31%. Целта на преброяването е да въвлече голям брой хора, за да се получат представителни данни от цялата страна и да се отчетат разликите в състоянието на птиците в населените места.

Началото на кампанията беше обявено днес в Природонаучния музей, като беше представено специалното издание на книгата „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков. Символично на корицата лети само едно от врабчетата, нарисувани от бележития белетрист, докато на всички други издания досега те са многобройни.

Предвижда се инициативата да бъде ежегодна. „Първо ще обобщим резултатите и местата на броене с отчетените числености за трите вида врабчета, а след три години ще представим данни за тенденциите в популациите, ще анализираме данните и ще дадем отговор на въпроса намалява или се увеличава популацията на врабчетата в населените места“, каза Йордан Христов, отговорник за Мониторинга на обикновените видове птици в БДЗП.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.

Надяваме се много хора да приемат преброяването като забавно и познавателно приключение и да се включат, за да разберем какво се случва с врабчетата у нас и дали и нашите градове ще последват Париж и Лондон, където любимите ни градски птици вече са изчезнали. Можем да предотвратим това да се случи и у нас, но само ако намерим причините и ги отстраним“, сподели Емилия Янкова от БДЗП.

Резултатите ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, специалното издание на „Ние, врабчетата“, къщичка за птици.

В рамките на кампанията ще се проведат и различни активности за деца. На 1 апри - Международния ден на птиците, в Музейко и в Столичния зоопарк ще бъде представена кампанията и децата ще могат да се включат в работилници за врабчета от различни материали.

Кампанията ще бъде съпътствана и от конкурс за детска рисунка „Ние рисуваме врабчета“. Повече информация ще бъде качена на сайта на БДЗП

Снимките: Светослав Спасов/www.NatureImages.eu/

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите