Изложбата "Състояние на движение"

2017-06-23 12:54:44, публикувано от Камелия Петкова в / Музи / Арт

Студио Комплект селектира 10 нови български творци

 
 Арт платформата ПРОТОТИП се заявява с нестадартна изложба, която ще се проведе в рамките на три дни на нестандартно място – банков офис. Изложбата „В състояние на движение“ представя десет съвсем нови български автора, селектирани от кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), с дългогодишен опит в ресорите съвременно изкуство, дизайн, архитектура и съвременно изкуство.
 
Ето кои са десетте ПРОТОТИП-творци:
 
КРАСИМИРА БУЦЕВА, фотография и документалистика
Красимира е възпитаник на университета в Портсмут, артистичните й търсения са основно в сфeрата на фотографията, документалистика и колажа. В изложбата „В състояние на движение“ ще видим нейната инсталация Slices of Red, 2016, която изследва личната и социална памет във връзка с идентичността и политиката. Или как личният спомен оформя колективния наратив.
 
МАРТИНА ВАЧЕВА, скулптора и илюстрация
Мартина е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, специализирала е в Хале. Работи в Пловдив и София в сферата на дизайна, занимава се с илюстрация, списания и скулптора, с изявен интерес към поп културата. В „Състояние на движение“ участва с Жената Сфинкс (2016) – глазирана каменна керамика и Сашка, Мерилин (2016) – акрил върху хартия.


МАРИЯ НАЛБАНТОВА, принт и илюстрация
Мария е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, основните й интереси са в областта на принта, традициите и разказването на истории. В „Състояние на движение“ участва с работата The Image of Reality (2017) – фотография, която представя отражение на един фрагмент от реалността, уловен от естественото огледало на водната повърхност. Така снимката е едновременно истинска, но и въображаема, на границата на реалното, в обитанията на съня и смъртта.
 
МИХАЕЛА ЛАКОВА, интерактивно изкуство и медия дизайн
Михаела има магистърска степен по медия дизайн от Media Design Piet Zwart Institute. Базирана е в Ротердам и работи основно в сферата на визуалните изкуства и дигиталните изследвания. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията JODI@STDLJK The Titles, която събира на едно място нет и пърформънс.
 
МИЛА ЧОРБАДЖИЕВА, дизайн и арт
Мила е възпитаник на Дизайн академията в Айндховен. След завършването си през 2016 работи в Холандия в сферата на дизайна. В „Състояние на движение“ участва с Immemorable Landscapes, 2017 – серия от предмети-отломки от недалечното ни социалистическо минало, събирани от изоставени паметници в опит за диалог за съдбата на това погубено наследство. Преподреждайки частите на бившите паметници, съвсем нови сценарии на събития биха били възможни/ въобразени.
 
МАРИЯНА ТОДОРОВА, видео, инсталация и скулптора
Марияна е завършила School of Visual Arts, Ню Йорк през 2012. Работи там и в София, в полета като инсталация, публични изкуства, скулптора, пърформънс. Основна нейна тема е задаване на въпроси на политиците относно обществените пространства и как хората ги населяват. В „Състояние на движение“ участва с Expanded Objects for Shared Living: Free Delivery Service I, II & III, 2013, 3 - инсталация на три екрана.
 
СТЕФАН КАРЧЕВ, мода и mixed media
Стефан е завършил Кралската акдемия за изящни изкуства в Антверпен през 2016, департамент Мода. В момента е базиран в Белгия и работи основно в сферата на модата, дизайна, mixed media и колаж. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията Miscible Displacement, 2016. Работата е вдъхновена от дипломната колекция на дизайнера, силно повлияна от традиционния български фолклор. В нея авторът смесва дрехи за активен спорт с традиционна носия и фрагменти от различни поп културни източници.
 
ВЪЛКО ЧОБАНОВ, видео арт и текстил
Вълко е възпитаник на Музикалната академия в Пловдив, специалност Сценичен дизайн. Занимава се основно с видео и интерактивни инсталации, mixed media и текстил, като темите му често са грозота и странност. В „Състояние на движение“ участва с Inorganic/Organic, 2016 – проект, който комбинира видео арт, текстил, дигитален принт и природа.
 
ЯНА ЛОЗЕВА, принт и фотография
Яна е завършила фотография в НАТФИЗ (2015), базирана е в София и работи основно в областта на фотографията, документалистиката и печатните издания. В „Състояние на движение“ ще участва с онлайн представяне на портрет на всички участници в изложбата.
 
ЕВА ВЕНТОВА, сценография и инсталация
Ева е завършила сценография в НАТФИЗ през 2008 и оттогава работи като сценограф и автор на мащабни инсталации. Тя ще бъде отговорна за сет дизайна на пространството на „Състояние на движение“, като напълно ще преобрази един банков офис с помощта на картон и въображение, за да покаже, че изкуството може да вирее на невероятни места, стига да има любопитни очи и отворени души.
 
Пълна информация, творчески биографии и кратки интервюта с артистите ще можете да откриете на www.prototype.bg.
„Състояние на движение“ ще съществува само три дни: от 23 до 25 юни, в офиса на Сосиете Женерал Експресбанк на ул. Граф Игнатиев 38, София. 
 
Сподели
Етикети: Музи / Арт /
Коментирай
Покажи коментарите