Как да се облекчите запушения нос без лекарства

2015-08-22 11:41:53, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Полезни идеи

Лесно едноминутно упражнение ще ви помогне да дишате свободно


Когато тъканта на лигавицата на носа се подуе, дишаме затруднено и причините могат да са различни: настинка, грип, алергия, синузит... Тогава започваме да дишаме през устата, да отпушваме носа с лекарствени средства или с „лековете на баба“, които обикновено облекчават. Временно.

Топли бани, горещи супи, ментови спрейове са най-разпространените начини. Има обаче един трик, след който ще изпитате незабавно облекчение, изпитан и от хора с респираторен дистрес и с хронични проблеми със синусите.
 
Номерът е да се диша. Първата стъпка е да се диша нормално през носа: вдишайте и издишайте комфортно няколко пъти. Навярно няма да ви е лесно, тъй като има слуз, но опитайте.

Когато се почувствате готови, издишайте и задръжте в това положение - трябва да изпразните дробовете си от въздуха, да почувствате нужда да вдишате, да усетите, че трябва спешно да си набавите кислород. Задръжте така няколко секунди, преди да вдишате отново. Тогава се раздвижете, направете няколко стъпки или просто наклонете торса напред, назад и настрани. Важно е да почувствате прилив на въздух.

След като отпушите носа, вдишвайте само по този начин, като избягвате дишането през устата. Това може би ще е трудно, защото носът ви вероятно ще се задръсти отново. Направете 15-ина вдишвания, докато не почувствате,че въздухът навлиза нормално през носа.
Това упражнение прочиства синуси, освобождава гърдите и намалява респираторните проблеми.

Внимание: не разчитайте изцяло на този трик, защото е възможно дихателните проблеми или инфекции да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Консултирайте се със специалист!

Камелия Петкова по материали на labioguia.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите