Как по-добре да хидратирате кожата и тялото си

2015-08-31 14:24:25, публикувано от Здравка Трайкова в / Красота / Здраве / Грижа за кожата / Полезни идеи / Тяло

4 съвета за това какво да прибавяте към чашата с вода, ако искате да сте здрави и красиви 

В човешкото тяло има около 70% вода и е важно това количество да се поддържа постоянно, за да бъде кожата ни свежа, да бъдем хидратирани и здрави.
Това го знае почти всеки, както се знае и правилото да пием минимум 1 литър и половина вода на ден и да консумираме супи и пресни плодове и зеленчуци, които също съдържат вода. Много хора обаче предпочитат да утоляват жаждата си с консервирани сокове и сладки газирани напитки, които са по-вкусни от водата, но не са полезни. Все пак има начини да се постигне "златната среда" - и водата да бъде по-вкусна, и напитката да е здравословна:

1. Добавяне на плодове и зелени подправки


Плодовете и подправките придават страхотен вкус, но и допълнително подпомагат хидратацията и здравословното състояние както на организма, така и на кожата. Например:

- портокалите са богати са на витамин C, който повишава защитните сили, регулира обмяната на вещества, има противоалергично и противовъзпалително действие върху кожата;

боровинките, ягодите и малините изобилстват на антиоксиданти;

джинджифилът помага при мускулни болки;

ментата съдържа витамин А, който заздравява кожната тъкан.

2. Вода с алое вера


Древните египтяни са го наричали „растението на безсмъртието“ и не напразно – алое вера се използва от векове за лекуване на различни болестни състояния (от артрит до акне). Растението се използва и за лечение на рани от изгаряния. А поглъщането на алое вера с чаша вода или като чист сок има освежаващ и хидратиращ ефект върху организма. Добре е обаче да се внимава с количествата, защото то може да предизвика стомашни спазми.

3. Вода с лимон


Пиенето на топла вода с лимон всяка сутрин е полезно и вътрешно и външно, тъй като наличието на витамин С в лимона защитава кожата и организма от свободните радикали - основните виновници за стареенето. Тази цитрусова вода е безопасна и здравословна, помага за изграждането на колаген (един от структурните протеини на кожата), а стимулира и храносмилането.
 
4. Кокосова „вода“


Слагам кавички, защото тук не става въпрос за кокос, разреден с вода, а за самата течност, която изтича от пробития кокосов орех. Кокосовият сок съдържа калий, магнезий, калций, натрий и значително по-малко калории от повечето плодови течности. Кокосът също има силно тонизиращо и почистващо действие върху кожата. 

Здравка Трайкова по материали на sheknows.com
Снимки: Shutterstock, pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите