Какво се случва в нощта преди Кръстовден

2015-09-13 16:00:29, публикувано от Слава Зарева в / Случки / Послания на деня

Покръстването на българите е станало на този ден през 864 година.
 

На 14 септември християнският свят отдава почит на кръста Господен, а България отбелязва началото на покръстването. Смята се, че на тази дата през 864 г. княз Борис се е прекръстил на Михаил и е приел християнството.

Въздвижението на Христовия кръст е един от големите християнски празници, който се чества от 14 септември 335 г.

Традиции

Нощта срещу 14 септември в местността Кръстова гора, снимка: bnr.bg

Нощта преди Кръстовден е свята - според народните вярвания на 13 срещу 14 септември небето се отваря и човек може да си пожелае здраве и сили от Бога. Мнозина българи се стичат в местността Кръстова гора в Средните Родопи. Вярва се, че мястото е чудотворно, а водата от аязмото лекува болните. Хората отиват от цялата страна и остават будни до сутринта.
Есента в народните традиции започва от Кръстовден, като тогава е не само усилен селскостопански сезон и времето на гроздобера, но и активен предбрачен и годежарски период.

История

Кръстовъздвижение - икона от XVII в. от Белово. Тревненска иконописна школа. Снимка: pravoslavieto.com

Света Елена, майката на Св. цар Константин Велики, дълго търсила кръста, на който Иисус Христос е бил прикован, и в земята на хълма Голгота намерила три кръста. На кой от тях е бил разпнат Спасителят обаче, не било ясно. Архиепископ Макарий я посъветвал да допре и трите кръста до болна жена. Щом тя усетила допира на христовия кръст, оздравяла. По същия начин бил възкресен умрял човек. Когато това се случило, много езичници повярвали в силата на кръста и приели своето кръщение.

Св. Елена взела част от него и гвоздеите, с които били оковани ръцете и краката на Христос. Останалата част се пазела в сребърен ковчег в Йерусалимския храм „Възкресение Христово“.
През 614 г. персийският цар Хозрой превзел Йерусалим, разрушил църквите и заедно със скъпоценностите задигнал и кръста Господен, но 14 години по-късно византийският император Ираклий победил Хозрой и върнал светинята в Йерусалим.

Той понесъл сам кръста към Голгота, когато пред портите на хълма бил спрян от невидима сила, а ангел Господен казал: „Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите.“ Императорът разбрал смисъла, свалил царствените си одежди и бос и гологлав го понесъл нагоре и го поставил на предишното му място.

На този ден именици са Кръстьо, Кръстан, Кръстина и Ставри.
 
Православната църква извършва поклонение на Светия Кръст три пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 14 септември.
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите