Камен бряг - последното девствено кътче на нашето Черноморие

2015-06-02 12:38:53, публикувано от Румяна Николова в / Приключения / Места

Къде да се скриете от света и да наблюдавате величествената среща на морето със сушата – семейството пътешественици Румяна Николова и Николай Генов разказва и показва

 
Със съжаление днес казваме, че брегът между Дуранкулак и Каварна е последното съхранено българско Черноморие. След като бетон и асфалт запечатаха дивата природа край морето, по тези места тя все още се опитва да оцелява, въпреки няколкото голфигрища и „ризорта”, които завзеха терена на север от Балчик. Но ако сте любители на дивото къмпиране, пещерите, алпинизма, подводния спорт или просто на уединението, тук все още можете да намерите свят, непокварен от алчна предприемчивост.
 
На земята има райони с особено излъчване: планината Кайлаш в Тибет, Стоунхендж в Южна Англия, Великденския остров в Тихия океан, Мачу Пикчу в Андите. Мнозина са готови да се закълнат, че у нас едно от тези места е Яйлата край село Камен бряг. И цялото скалисто крайбрежие между Калиакра и Шабла има неустоимо очарование. Тук безкрайната и изгоряла от жега Добруджа слиза да се окъпе в морето и безпощадните морски вълни брулят и подкопават огнените й брегове.

Сред природната хубост душата се усеща волна и умиротворена, сетивата са изострени, чувствата - по-интензивни, а въображението лети надалеч. Климатът не е особено гостоприемен, но независимо от това, именно тук предпочитат да живеят неизброимо количество редки и защитени животни и растения. Дивна природа и древна история са си дали среща на този бряг, за да те накарат да се усетиш някак извън времето.

В древни времена сарматски племена са издълбали над морето своите жилища в самия ръб на скалите. Тук е най-богатата част от Добруджанските пещерни градове. От някогашните им обитатели са останали „апартаменти”, некрополи с гробници, винарни, кладенци... Дяланите от човешка ръка единични или групирани в комплекси пещери само на Яйлата са над 100. Други групи са разположени в скалите между Камен бряг и Тюленово.

Използвани са в продължения на хилядолетие като жилища, след това някои от тях били складове на плаващи край брега търговци, а през ранновизантийския период са служели за монашески обители и отшелнически убежища. На Яйлата е реставрирана и ранновизантийска крепост от V век. Колко дълго е текъл животът тук и с колко превратности е бил изпълнен личи дори само в скалната църква „Св. Св. Константин и Елена” на Яйлата, в чиито стени наред с кръстовете се виждат и издълбани прабългарски рунически знаци.
 
За да вкусите омаята на този все още запазен бряг, от вас не се иска нищо повече от желание. Спален чувал и палатка са напълно достатъчни. За останалото се е погрижила природата. Множеството скални ниши и пещери предлагат „квартири”, а риба, миди, диви смокини и сливи, гъби и билки ще са основните ястия в менюто ви. Има дори „вечен” огън, който гори непрекъснато от един бивш сондаж край Камен бряг и често е използван от туристите с раници, за да си сготвят нещо или да кипнат вода за чай. А между Тюленово и Шабла може да откриете цистерна с постоянно течаща топла минерална сярна вода, отлична за къпане, чудотворна за кожата и косата. Тоест налице са всички битови условия. Ако дивото къмпиране не е вашата стихия, има, разбира се и хотели, вилни комплекси, стаи за курортисти, ресторанти и магазини.

Изредените възможности за живот сред природата не се отнасят обаче за местността Яйлата. Тя е обявена за археологически и природен резерват и бивакуването там е забранено. Тази тераса с площ около 300 декара, хлътнала с петдесетина метра от Добруджанското плато, но въпреки това извисена на 50-60 метра над морето, е чудесна за разходка, релакс и „зареждане на батериите”. В тази сякаш специално създадена от Бога райска градина растат десетки от най-редките растения в района.

Особено красиво е в ранна пролет, когато по скалите разцъфват жълти, бели и лилави диви ириси. По-хубаво е само в началото на май, когато дивите божури пламват сред свежата зеленина, изпъстрена с десетки познати и непознати цветя.


През лятото и есента дивият лен и змийската трева цъфтят в каменната прегръдка на скалите, обрасли в разноцветни лишеи, и вписва нежни сини и бели краски в изгорения от слънцето пейзаж. Разнообразен животински свят също е избрал това крайбрежие за свой дом. Регистрирани са повече от 270 вида. Тук гнездят и преминават за зимуване към бреговете на Африка над 178 вида птици.

По време на разходките си ще срещнете сърни и зайци, костенурки, таралежи, дори лисици и чакали. Просторът над тях звъни от многогласен птичи хор. Понякога скалите не се виждат от накацалите по тях корморани. Никъде няма да видите толкова много златни майски бръмбари, ярко зелени гущери, огромни водни кончета, пъстроцветни пеперуди... Е, многобройните змии е по-добре да не ги виждате.
 
Истинските ценители на природата е най добре да изминат пеша разстоянието между Тюленово и Камен бряг. То е не повече от 6-7 км и ще ви дари с много красота и адреналин, ако включите и труднодостъпните пещерните комплекси на Стълбата, Геологическата пещера или Халката. За тях е добре да носите осигуровъчно алпийско въже. Ако морето е тихо и имате лодка, хубав спомен ще оставят посещения на Гълъбовата, Тюленовата или Пиратската пещери.

Мнозина се събират на първи юли край Камен бряг, за да празнуват Джулай морнинг. Посрещат слънцето с популярната песен на „Юрая Хийп”, изпълнявана не от друг, а от Джон Лоутън, който също обожава този кът на България. Тюленовската Арка - един невероятен скален мост, като по чудо оцелял над водата, и скалните ниши и пещери над тихия като оазис морски залив на Ашалъка са любими на влюбените и романтиците.
 
Но край Камен бряг и Тюленово не очаквайте пясъчни плажове, каквито има на север от Шабла край селата Езерец и Крапец. Брегът е гол, скалист, отвесен, труднодостъпен и негостоприемен. В замяна на това от скалите можете да видите скачащи във водата делфини и гонещи се лефери и лавраци, зорко следени от цели птичи армади. Тюленово напоследък се прочу като място, където се практикуват екстремни спортове. Алпинисти прокараха трудни маршрути по скалите, пещерняци проучват пещерите, делтапланеристи кръстосват небето. Вихрят се майстори на сърфа, водолази влизат в бездънните морски подмоли и преброждат останките на потънали кораби, подводните риболовци, срещат истински „голиати” от света на рибите. Единствените правила тук са да се пази природата и да се живее съобразно законите й.

Ако все пак държите на пясъчен плаж, вашето място е Болата. Към този лиман в края на тясната клисура на едноименната рекичка, се отива от близкото с. Българево с отклонение от пътя към Калиакра. И в тази местност има останки от антично селище. По това време там може да се любувате на прекрасните диви жълти ириси, разцъфнали сред тръстиките на рекичката.
   
А започне ли да ви липсва цивилизацията, спуснете се в местността Дълбока, където е едноименната мидена ферма. В ресторанта там ще ви поглезят с мидени специалитети, но на подобаващи цени, разбира се.
 
Северното Черноморие не винаги е приветливо място. Ако времето е бурно и дори на Болата вълните са високи, а вятърът може да ви издуха като изсъхнал трън във водата, единственото спокойно място е плажът при местността Зеленка на южния бряг на Калиакра. Недалеч е малкото рибарско селище с пристан, където и вие можете да си опитате късмета с въдицата. Все пак открай време морето е привличало човека с рибата си, а не с плажовете.


Румяна Николова
Снимки: Николай Генов
Сподели
Етикети: Приключения / Места /
Коментирай
Покажи коментарите