Кападокия – сякаш си на друга планета

2016-11-06 08:31:59, публикувано от Калина Антонова в / Приключения / Места


Кападокия е нереално място, сякаш си на друга планета. Пейзажът уж ти напомня за Мелнишките пясъчни кули, а в следващия момент, усещайки мащабите, те завладява чувство, че не си на Земята.

През есента това чувство е особено осезаемо, тъй като почти няма хора и можеш да бродиш с часове, дни и седмици из този извънземен природен пейзаж. Над теб е само най-синьото небе на света.

Изпъстрена с каньони и величествени, достолепни и мълчаливи каменни великани, в местността са нанесли отпечатък много култури: навсякъде е осеяно с дупки, които водят или към жилище, или в раннохристиянска църква.

 

Изкопаните в скалите църкви имат кръстокуполен свод и ключов камък – неща, характерни за градеж от каменни блокове. Някои от многото скални църкви са поддържани, други изоставени, а трети - използвани за битови цели.

​Изумителното е, че някои от тях имитират градеж от каменни блокове, а не са – изкопани са в мекия пясъчник. Това ме кара да предполагам, че тази богата култура, съдейки по съвършените стенописи, е пренесена от чужди земи и най-вероятно е търсила убежище, тъй като повечето входове са абсолютно недостъпни и извеждат над пропастта на каньона. Доколкото съм чувала, през вековете са били обитавани и от гърци, и от сирийци.


Освен природния феномен и богатите исторически следи, Кападокия е царство на още едно великолепно преживяване – издигането и пътуването с балони. То е невероятно дори и да си само наблюдател – в тъмата на изгрева отвсякъде около теб се издигат и реят огромните туловища на разноцветните балони и чат-пат проблясващия пламък, с който се издигат нагоре, е неописуемо, неземно...

Макар да не съм привържаник на каквито и да било теории, бих казала, че това място на света е заредено с космическа енергия и определено, с мистика. Затова и създателите на „Междузвездни войни“ са снимали много легендарни сцени именно в Кападокия.

Когато се върнеш в „реалността“ на съвременни улици и площади, пак си подвластен на мисли за древността и за това как са живяли хората в миналото. Много от съвременните хотели и къщи също са в скалите, естествено, снабдени с всички удобства на цивилизацията. По-големите градове в Кападокия са Гьореме и Ючхисар – живописни, чисти и интересни откъдето и да ги погледнеш.

Да, Кападокия е далеч от София – на около 12 часа с два самолета и автобус, но е важно да се види.

Надя Гешкова

Снимки: авторката

Сподели
Етикети: Приключения / Места /
Коментирай
Покажи коментарите