Кога да изнесем стайните растения навън

2016-03-24 18:39:20, публикувано от Камелия Петкова в / Дом / Градина / Полезни идеи

Най-доброто време e след Благовец

След близо половин година на закрито, при изнасянето саксийните растения може да преживеят температурен шок и той да ги погуби, затова времето за изнасянето им навън трябва да е добре подбрано.

От бабите знаем, че не е добре стайните цветя да се изнасят на открито преди 25 март, Благовещение – това се прави след този празник. На Благовец, по стар обичай, се засажда цвете, но това е и датата, след която можете да изнесете повечето зеленини от дома на балкона.


В началото на пролетта понякога има слани, но можете да изнесете повечето саксии в края на март или началото на април, ако не се очакват минусови температури. Защото стайните растения са по-изнежени и застрашени от измръзване, отколкото тези, които растат на открито.

Ако не се предвиждат трайни застудявания, няма и от какво да се притеснявате, е, може би само за тропическите растения. Някои видове палми, а също лимонът, не понасят температура под 10-14  градуса.

Нека най-често срещаното цвете на балконите – мушкатото, остане в стаята до май. То е топлолюбиво, докато бегонията, теменужките и други цветни растения могат да излязат на въздух още от април.
Не така стоят нещата с фикуса и някои негови братовчеди, които не обичат както студа, така и силното слънце. Те трябва да останат в стаята през цялата година.

Какво да правите, след като изнесете цветята навън, а застуди?
Имайте под ръка леки, но плътни кърпи, с които да завиете растенията временно – обикновено хладните дни и нощи след март не са продължителни.
 
Преди да се заемете с преместването, почистете балкона, терасата или градината, където ще ги поставите, и огледайте добре предвидените места – повечето стайни растения не обичат пряка слънчева светлина, защото изгарят, нито плътна сянка – залиняват под нея.
При избора на място за поставянето им търсете завет, особено ако някои от тях са с много крехки стебла – пролетните ветрове са силни.

Възползвайте се от този момент и да подготвите цветята за навън - изкъпете бенджамина и другите растения с широки листа под душа, отстранете загиналите коренчета, листа, освежете почвата.

Камелия Петкова
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите