Кой е вашият език на любовта? Психологът отговаря

2016-06-26 13:47:48, публикувано от Цвети Войчева в / Емоции / МИСли / Любов и секс / Наука

Русана Гаджанова тълкува теорията на семейния терапевт Гари Чапмън

Искрата помежду ни изчезна; отношенията ми с партньора не са същите, като в началото на любовта ни“... Много хора с дългогодишна връзка, споделят това.

Всеки има свое предпочитание какъв да е неговият начин за общуване с любимия човек, като изборът се определя от различни фактори – отношения в родното семейство, норми и ценности, модели и прочие.

След периода на влюбване и преминаването на фазата с биохимичната реакция на привличане неминуемо настъпва и проверката на взаимоотношенията.

Какво са фантазиите

Хората имат „емоционален резервоар“, който, ако не бъде захранван в общуването с партньора, започва да се изчерпва. Начините да разберем механизма на емоционалното благополучие минава през самонаблюдението и изследването на собствените езици на любовта. Ето кои са те:

  1. Утвърждаващи думи – всеки обича комплиментите и се стреми към похвала в някаква степен. Да използваш езика на утвърждаващите думи не е просто да бъдеш вежлив. Този език е свързан по-скоро с доверието и приемането, отколкото просто с положителната оценка.

  2. Помагане – то е споделяне на отговорност и общ път. В разпределянето на общата дейност има уважение към другия и знак въвлеченост.

  3. Пълноценно време заедно – споделени интереси и знак за значимост. Често единият партньор казва, че другият не му обръща внимание. Това предизвиква реакция на недоумение от страна на другия, който твърди, че се стреми да бъде максимално полезен – например помага. Помагането и пълноценно прекараното време имат различни послания и измерения. Времето, прекарано в разговор, е по-пълноценно за партньора от това другият да изчисти с прахосмукачка вместо него.

  4. Подаръци – това са знаци за грижа; знаци, че мислиш за другия. Не е необходимо получаването на подаръци да е материално – този език е също толкова символичен, колкото и предходните (ако партньорът ви ползва този език, можете да му подарите и красивия залез!). Важно е усещането, че има някой, който мисли за теб.

  5. Физическа близост – докосването е значимо за хората, предпочитащи този език. Тук не говорим само за интимността и за секс. Докосването има множество вариации и може да се възприеме чрез цялото ни тяло – кожата е най-големият сетивен орган. Допирът е знак за одобрение, приемане и подкрепа.

     


Всеки има свой водещ език, което не изключва ползването на вторичен. За да могат двама души да бъдат на „една вълна“ е важно първо, да определят кой език е разпознаваемият от тях и на който искат да получават посланията, и второ, да познават езика, предпочитан от техния партньор. Така рискът от грешки в изпращането на послания и неудовлетвореността от неефективните взаимоотношения може да се намали.

Този интересен поглед върху процеса на развитие на взаимоотношенията в партньорската двойка е предложен от американския семеен терапевт Гари Чапман.

Русана Гаджанова е клиничен психолог и сертифициран треньор по позитивно родителство, занимава се и с експресивна арт терапия и работи с деца, родители, семейства и личности, преминаващи през различни житейски трудности.

Тя извършва индивидуални консултации и провежда групови тренинги на професионални екипи. Можете да сe свържете с нея на тел. 0886/320 659 и на e-mail:russana_g@abv.bg

Психологът отговаря

Какво вълнува младите възрастни

Какво виждаме насън

Грешките на езика – защо ги допускаме

 

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите